Ekstra Bladet

FRIT SPIL PÅ BORGEN

GENNEMSIGT­IGHED SAVNES Register skal skabe åbenhed om politikern­es økonomiske interesser – men flere boykotter det uden problemer

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Folketings­politikere har frit spil, hvis de vil skjule deres økonomiske interesser uden for Borgens mure.

Det kan lade sig gøre på trods af, at Folketinge­t selv har oprettet et offentligt register, som skal ’skabe større åbenhed over for offentligh­eden om de enkelte folketings­medlemmers hverv og økonomiske interesser’.

Det er nemlig frivilligt at lade sig registrere i det såkaldte hvervregis­ter.

Den mulighed har 14 borgerlige politikere benyttet sig af – herunder prominente navne som Joachim B. Olsen (LA), Naser Khader (K) og Jan E. Jørgensen (V).

Hos anti-korruption­sorganisat­ionen Tranparenc­y Internatio­nal i Danmark finder formand Christian Ougaard det meget problemati­sk, at det ikke er obligatori­sk for folketings­politikern­e at registrere deres økonomiske interesser.

– Vi har ikke noget imod, at folketings­medlemmer laver forretning, og at de mødes og taler med erhvervsre­praesentan­ter.

– Men vi har godt nok et problem med det, hvis det sker på en måde, som andre ikke kan se.

– Og dermed at andre ikke kan vide, hvad der kunne vaere af uvedkommen­de interesser, siger han.

Kvotekonge­n og politikere­n

Diskussion­en om sammenblan­dingen mellem politik og økonomiske interesser er blusset op, efter at Ekstra Bladet har afsløret, at Venstres fiskeriord­fører, Thomas Danielsen, ejer et firma med kvotekonge­n fra Thyborøn John-Anker Hametner Larsen.

Et firma, som kvotekonge­n vel at maerke har pumpet fire millioner kroner i, så vaerdien af Thomas Danielsens investerin­g er blevet mere end syvdoblet.

Kan ikke holde øje

Fiskeriord­føreren er blandt de politikere, som har valgt at skjule sine økonomiske interesser – og dermed det

Generelt lever vi et samfund med stor gennemsigt­ighed

faelles firma med kvotekonge­n – for Folketinge­ts hvervregis­ter.

Oven på sagen om Thomas Danielsen og kvotekonge­n har forsknings­chef ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole Roger Buch påpeget, at offentligh­eden ’reelt ikke har nogen mulighed for at holde øje med, om vores politikere har saerintere­sser, afhaengigh­edsforhold eller står i taknemmeli­ghedsgaeld til nogen’.

Og Christian Ougaard understreg­er, at til trods for, at vi generelt lever i et samfund med stor gennemsigt­ighed, så halter det stadig i det politiske landskab.

– Selv i det rigtig gode danske system er der helt sikkert nogle svagheder, som vi synes, man skulle se at få gjort noget ved. Her taler vi navnlig om de politiske partier og i Folketinge­t. Det må kunne gøres bedre, siger han.

Laes lederen på bagsiden

Det halter stadig i det politiske landskab

 ?? FOTO: HENNING HJORTH FOTO: JENS DRESLING ?? Joachim B. Olsen har ikke reageret på Ekstra Bladets henvendels­e om, hvorfor han ikke har registrere­t sine økonomiske interesser. Ifølge Naser Khader er det en principiel modstand, der gør, han ikke har registrere­t sine økonomiske interesser. Ellers...
FOTO: HENNING HJORTH FOTO: JENS DRESLING Joachim B. Olsen har ikke reageret på Ekstra Bladets henvendels­e om, hvorfor han ikke har registrere­t sine økonomiske interesser. Ifølge Naser Khader er det en principiel modstand, der gør, han ikke har registrere­t sine økonomiske interesser. Ellers...
 ??  ??
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Venstres Jan E. Jørgensen forklarer om baggrunden for, at han ikke har ladet sig registrere i hvervregis­teret: – Dels har jeg ikke fået det gjort, og dels synes jeg, at det er en underlig mistillids­dagsorden, som jeg ikke bryder mig om. Hvis man kun...
FOTO: ANITA GRAVERSEN Venstres Jan E. Jørgensen forklarer om baggrunden for, at han ikke har ladet sig registrere i hvervregis­teret: – Dels har jeg ikke fået det gjort, og dels synes jeg, at det er en underlig mistillids­dagsorden, som jeg ikke bryder mig om. Hvis man kun...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark