Ekstra Bladet

KOMMUNERNE SYLTER SAGER MOD SYRIENKRIG­ERE

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG KRISTIAN KORNØ THOMAS GÖSTA SVENSSON PRIVATFOTO

14 kommuner har udbetalt kontanthja­elp til danske Syrien-krigere, der potentielt har kaempet på slagmarker­ne for Islamisk Stat og andre terror-organisati­oner i Syrien og Irak.

Det viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Styrelsen for arbejdsmar­ked og rekrutteri­ng – Star.

I 29 ud af de 36 sager har der vaeret tale om, at der er sket en fejludbeta­ling fra enten kommunen eller a-kasse, vurderer Beskaeftig­elsesminis­teriet. Det har resulteret i, at der er rejst et tilbagebet­alingskrav på i alt 672.000 kroner.

Det er PET og Star, der har underrette­t kommunerne om, at de har udbetalt skattekron­er til en borger, der ’formodet’ er rejst til Syrien.

Men i mange af sagerne, som Ekstra Bladet har gennemgået, reagerer kommunerne slet ikke på henvendels­erne.

Efter flere måneders venten på, at kommunerne skal behandle sagerne, har Star måttet se sig nødsaget til at sende rykkerskri­velser på vegne af PET til kommunerne. Det har vaeret nødvendigt, eftersom Star og PET har ventet i op mod seks måneder på, at kommunerne skulle reagere.

Den manglende reaktion på PET og Stars henvendels­er er beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V) ikke tilfreds med, og han er klar i spyttet i sin kritik af kommunerne.

– Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at kommunerne ikke reagerer på Stars og PET’s henvendels­er. Og urimeligt, at de skal fungere som en slags støttepaed­agog for kommunerne. Det bør enhver borgmester selv have højest på radaren, for det skal selvfølgel­ig stoppes, så snart man får viden om, at det har stået på, siger beskaeftig­elsesminis­teren.

Udspekuler­et snyd

I mange tilfaelde er kommunerne også lang tid om at opdage, at borgeren slet ikke er i landet, men på slagmarken i Syrien. Høje-Taastrup Kommune nåede eksempelvi­s at udbetale kontanthja­elp i seks måneder til en Syrienkrig­er.

Men det mest vaerste eksempel er fra Kolding Kommune, der har udbetalt kontanthja­elp til en Syrien-kriger i et helt år.

Han snød kommunen ved at have en dobbeltgae­nger hjemme i Kolding, imens han kaempede i hellig krig.

– Der er en anden borger, der har taget personens identitet. Så den person, der har udgivet sig for at vaere personen, har ikke vaeret den person, vi troede, har formanden for arbejdsmar­kedsudvalg­et i Kolding Kommune, Mette Balsby (V), tidligere fortalt Ekstra Bladet og forsaetter:

– Vi har gjort alt, hvad vi kan, inden for lovgivning­ens rammer. Forvaltnin­gen har ikke begået nogen fejl. Men det er fuldstaend­ig forkasteli­gt, at det kan lade sig gøre inden for lovens rammer, og at det er så nemt at udgive sig for at vaere en anden, siger Mette Balsby.

Syrien-krigeren fik med dette udspekuler­ede trick uberettige­t udbetalt 122.450 kroner.

Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at kommunerne ikke reagerer på PET’s henvendels­er

Stå skoleret

Nu vil ministeren have borgmestre­ne til samtale i ministerie­t, hvor han vil gennemgå sagerne med dem.

– Jeg er åben over for at se på, om der skal vaere yderligere kontrolvae­rktøjer for kommunerne, men meget af det her afhaenger af, at man skal tage de oplysninge­r, man modtager, seriøst og laver en tilbundsgå­ende undersøgel­se på baggrund af de her tilfaelde, fortaeller Troels Lund Poulsen.

Beskaeftig­elsesminis­teriet er ved at lave en rapport, der

 ??  ?? Snyder kommunen På flere af billederne fra 2013 poserer Ö.D. i camouflage­tøj med sin AK47-riffel.
Snyder kommunen På flere af billederne fra 2013 poserer Ö.D. i camouflage­tøj med sin AK47-riffel.
 ??  ?? Sådan må PET skrive til kommunerne – alligevel kan det vare laenge, før der bliver reageret.
Sådan må PET skrive til kommunerne – alligevel kan det vare laenge, før der bliver reageret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark