Ekstra Bladet

Flash@eb.dk til tip dit Send Millionaer som 25-årig

Anne Dorte Michelsen fik hurtigt succes – måske for hurtigt, anfører hun selv

- ALLAN LYKKE all@eb.dk

Anne Dorte Michelsen er en af dansk popmusiks mest succesfuld­e kvinder, og succesen kom hurtigt – måske for hurtigt, fortaeller hun i en bog om sit liv og karriere, ’Under en åben himmel’, som udkommer på onsdag.

’Nogle gange ønsker jeg, at jeg havde haft nogle år som turnerende musiker i det små og havde laert at rulle ledninger op og blive bedre til at fatte markedsmek­anismerne.

På den anden side er jeg selvfølgel­ig virkelig taknemmeli­g for den store succes, mine og Tøsedrenge­nes sange fik, og for, at de stadig lever’, fortaeller hun i bogen.

Man skulle vaere et skarn ikke at vaere det. 25 år gammel i 1983 var hun millionaer flere gange efter årene med Tøsedrenge­ne og sit første solo-album, ’Mellem dig og mig’, der solgte taet på 200.000 eksemplare­r og for alvor slog hendes navn fast som en sangerinde og sangskrive­r med noget på hjertet.

Bogens forfatter, Troels Frøkjaer, spørger Anne Dorte, hvornår hun tjente sin første million?

– Jeg ved ikke, hvad det egentlig er at tjene en million. Da man i 80’erne betalte over 70 procent i skat, var der jo ikke så meget tilbage, så det føltes ikke som en million.

– Men jeg husker, jeg modtog en check fra noget, der hed NCB, på 80.000 kroner, da jeg var omkring 22. Checken lå laenge og flød i rodet på mit skrivebord, indtil jeg en dag stødte tilfaeldig­t på den og taenkte, at jeg hellere måtte haeve den, inden det var for sent. Jeg satte den ind i SDS på Enghave Plads, og fra den dag af blev jeg altid meget venligt modtaget, når jeg kom i filialen.

Hittede i Japan

I de knap 35 år, der er gået siden, har Anne Dorte holdt fanen højt med en halv snes album i eget navn, hvor nogle af de første også en overgang gjorde hende til stjerne i Japan – selv om hun sang på dansk, som de naeppe forstod et ord af.

Det seneste album, ’De voksnes raekker’, udkom i 2015, og da oplevede hun for alvor, at verden havde aendret sig. Sløjt salg, og hvis pladen overhovede­t blev anmeldt, fik den kniven.

Anne Dorte forklarer den manglende interesse med, at ’det er umuligt at saelge noget, folk bare kan hente gratis’.

Men hun gør det også selv nu.

’Jeg tjekkede lige David Bowies nye plade og bestemte mig for, at den ikke var interessan­t nok til, at jeg gad købe den.’

Anne Dorte Michelsen: ’Under en åben himmel’ af Troels Frøkjaer. 280 sider. 299,95 kr. (Gyldendal). Udkommer 19. april.

Det er umuligt at saelge noget, folk bare kan hente gratis

Anne Dorte Michelsen er still going strong efter små 40 år i popbranche­n.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? 40 år
FOTO: LINDA JOHANSEN 40 år

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark