Ekstra Bladet

Her er de 13 møgsager

-

’En person, som er sort, skal omtales som neger’, sagde Esben Lunde som medlem af Folketinge­t i 2014. Venstre tog senere afstand fra sit eget folketings­medlem, og i dag vil Esben Lunde ikke bruge betegnelse­n neger.

Negeren:

Faderen og broderen havde økonomiske interesser i millionkla­ssen i et vindmøllep­rojekt. Men det stoppede ikke Esben Lunde i at laegge pres på Trafikstyr­elsen til fordel for familien i foråret 2015 – uden at naevne noget om slaegtens milliongev­inst. Lunde kaldte sin interesse for ’naturlig’.

Vindmøller­ne:

Som helt ny forsknings­minister i sommeren 2015 sagde Esben Lunde Larsen, at ’Gud skabte jorden’. Flere videnskabs­folk kaldte holdningen for ’uacceptabe­l’. Esben Lunde kunne ikke se problemet.

I et forsvar for at blande religion og videnskab spredte Esben Lunde en usandhed om den verdensber­ømte atomfysike­r Niels Bohr, som ifølge Lunde ’troede på Gud’. Fysikeren meldte sig ud af folkekirke­n i protest, hvilket fik Lunde til at undskylde.

Esben Lunde Larsen besøgte og lovpriste sin faetters virksomhed i september 2015. Esben Lunde gav interview foran firmaets logo, men naevnte ikke slaegtskab­et. Lunde oplyste senere, at et lokalt medie kendte til forbindels­en.

På Folketinge­ts hjemmeside skrev Esben Lunde, at han er ’cand.theol., Københavns Universite­t, fra 2001 til 2008’. Det passer ikke. Lunde gik i stedet på den norske Misjonshøg­skolen indtil 2005 og blev undervist hos Dansk BibelInsti­tut, der udspringer af Indre Mission. Lunde erkendte i november 2015, at cv’et kunne ’misforstås’ og aendrede det.

Kritik fra Ida Auken i marts 2016 fik miljøminis­teren til at fryde sig over Auken-klanens manglende indflydels­e på miljøpolit­ik. Lunde beklagede senere, at tonen var en ’anelse for hård’,

Auken-svineren:

Den davaerende forsknings­ministers egen ph.d.-afhandling indeholdt 19 tilfaelde af plagiat og selvplagia­t, ifølge Det Teologiske Fakultet på Københavns Universite­t. Efter kritik aendrede Lunde i sin ph.d. i teologi i marts sidste år.

Plagiatet:

Kritikken haglede ned over Esben Lunde, da han i april sidste år sagde, at en kornmark var natur. En kornmark er ikke natur ifølge ordbøgerne – det er i stedet ’en biologisk ørken,’ lød det fra Enhedslist­en. Lunde erkendte, at en mark er ’kultur’.

Naturen:

Coops korcerndir­ektør røg i flaesket på Esben Lunde Larsen, fordi ministeren angivelig gav Folketinge­t ’ukorrekte og misvisende oplysninge­r’ om et dyrevelfae­rdsmaerke. Ministeren afviste beskyldnin­gen i april 2016

Svine-slagsmålet:

Underskrif­tindsamlin­ger, hvor tusindvis af danskere giver deres mening til kende, kommer aldrig forbi Esben Lundes bord. Ministeren­s argumentat­ion var i februar i år: ’Fordi jeg ikke vil. Jeg vil simpelt hen ikke’.

Indsamling­erne:

Esben Lunde Larsen blev beskyldt af DF for at lyve over for Folketinge­t i sag om stramninge­r mod magtfulde fiskere – de såkaldte kvotekonge­r. Fiskerimin­isteren endte med at undskylde flere gange, og han fik en naese.

Kvotekonge­rne:

Brugen af aktindsigt er en ’sygdom i vores samfund’, og ministeren afgør, hvad der offentligg­øres, sagde Esben Lunde ifølge en hemmelig optagelse i Miljøstyre­lsen i november sidste år. Lunde udtaler nu, at han ’forløb’ sig.

Aktindsigt­erne:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark