Ekstra Bladet

Belønning ER VARMEN STEGET ALONSO TIL HOVEDET?

- Formel 1-karavanen Når nu ikke Det er noget af

Eks-verdensmes­teren Fernando Alonso har fravalg det kommende Formel 1-grandprix i Monaco til fordel for det amerikansk­e Indy 500-løb.

er nået til ørkenstate­n Bahrain, og selv om årets varmeste emne er Ferraris evne til at udfordre maegtige Mercedes, er det Fernando Alonso, der har stjålet overskrift­erne.

Spanieren har et mål om at ville anses for at vaere den bedste racerkører i verden, og som han selv udtrykker det, så kan det enten gøres ved at vinde formel 1-VM otte gange (én gang mere end Michael Schumacher) eller at vinde ’de tre store’, som er: Formel 1-VM, Le Mans og det amerikansk­e Indy 500-løb.

At fravaelge at køre Monacos Grand Prix, fordi man hellere vil køre rundt i en cirkel med speederen i bund i 800 kilometer, kan måske virke en smule tosset, og det er der mange – inklusive Red Bull-teamchef Christian Horner – der mener.

Jeg vil dog gerne give Alonso og McLaren et skulderkla­p for den beslutning. Jeg synes, at det er et klogt traek af begge parter.

Man behøver ingen kugleramme for at regne ud, at Alonso er led og ked af sin McLaren-aftale, når teamet agerer agterlante­rne, indtil skidtet som regel går i stykker.

Man må sige til eks-verdensmes­terens forsvar, at han faktisk har lagt en daemper på sin højlydte kritik af det ’vaerktøj’, han har til rådighed. Mange vil huske, at han for tid tilbage i frustratio­n over manglende motorkraef­t arrigt råbte i radioen til pitten: ’GP2motor – GP2motor’ og i Brasilien demonstrat­ivt satte sig i en havestol og så de andre køre rundt, da hans eget grej var gået i stykker. 2017-saesonen har imidlertid budt på en noget mere afdaempet version af det spanske temperamen­t, og Fernando Alonso har udvist team spirit i saerklasse. Tilmed giver han den gas på banen og leverer på et noget højre niveau, end grejet fortjener.

De to seneste løb i Australien og Kina har den energiske spanier virkelig kørt noget af det bedste, vi har set ham gøre i lange tider, og han beskriver også selv, at han vil saette de to praestatio­ner rigtig højt på listen over gode løb fra hans side.

Så smider Alonso og McLaren pludselig bomben, at Monacos Grand Prix bliver erstattet med et forsøg på at vinde Indy 500løbet, og man kan spørge sig selv, om timingen er i orden.

Jeg tror simpelt hen, at Alonso får denne chance som belønning for god opførsel, og at McLaren og Honda har indset, at Alonso i godt humør er et noget bedre aktiv end den gnavne udgave fra sidste år.

McLaren har grejet til at blande sig i topstriden, så kan jeg sagtens forstå den dispositio­n, at de lader Alonso misse Monaco og drage mod vest, og det skal blive spaendende at se, hvilket amerikansk eventyr der venter Fernando.

Spanieren har aldrig så meget som siddet i en indycar, men heldigvis for ham så er der hele to ugers traening seks timer om dagen forud for racet, så han kan forsøge at laere de mange nye ting, der vil vaere at tage indenbords. Indycar er naermest et helt andet univers end Formel 1, og farten kommer et paent stykke over 400 kilometer i timen.

Han skal laere den yderst svaere form for slipstream­ing, der finder sted, og bilerne har stort set ingen downforce og bevaeger sig meget mere, end man skulle tro – alt sammen på grund af de vanvittige hastighede­r, der køres med.

Andretti Autosport hedder det team, som Fernando Alonso skal køre for, og teamejer Michael ved, hvad der kraeves i indycar, og far Mario står klar med gode råd. Han har faktisk formået både at vinde Formel 1-løb og klassikere­n Indy 500.

Teamet stiller med hele seks biler, så der er teamkammer­ater nok at simulere løbssituat­ioner med i løbet af de to ugers traening.

At fravaelge at køre Monacos Grand Prix, fordi man hellere vil køre rundt i en cirkel med speederen i bund i 800 kilometer, kan måske virke en smule tosset

en udfordring, som Fernando Alonso står over for, men jeg er sikker på, at han glaeder sig til at have nøjagtig lige så mange hestekraef­ter som alle de andre kørere i feltet, når der søndag 28. maj lyder de berømte ord: ’Gentlemen – start your engines!’

 ?? FOTO: HASAN BRATIC ??
FOTO: HASAN BRATIC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark