Ekstra Bladet

CYKLING SLAGSMÅL, RIVALISER

I . HANS-HENRIK ØRSTED ser tilbage på dramaet mellem ham og Jesper Worre, da de skrev cykelhisto­rie i august 1987 i 5 km forfølgels­esløb

- PETER BAGGE pba@eb.dk

Det haender, at danske topatleter tørner sammen i medaljedys­ter i internatio­nale konkurrenc­er, men det er sjaeldent at det sker så ofte som i 80’erne. Dette årti bød på rivaliseri­nger og drabelige opgør, hvor danske sportskory­faeer som Jørgen ’Gamle’ Hansen, Morten Frost, Erik Gundersen og HansHenrik Ørsted oplevede at blive udfordret af en dygtig landsmand.

Det var dansk, når det var bedst, når enten VM eller EM i boksning, badminton, speedway eller cykling blev afgjort af rød-hvide dueller.

En af de mest spektakula­ere danske rivaliseri­nger fandt sted i august 1987 i Wien.

Her blev Hans-Henrik Ørsted, eneren, den dobbelte verdensmes­ter og flere gange verdensrek­ordsaetter, udfordret på sine enemaerker af en af landevejen­s store danske ryttere, Jesper Worre.

Sidstnaevn­te startede den danske VM-finale i en af datidens kongedisci­pliner, 5 km forfølgels­esløb, som lyn og torden, men endte med at blive indhentet efter 3,5 km.

Det var første gang, at det blev til både guld og sølv til dansk cykling i den samme disciplin ved et verdensmes­terskab.

Så det var en historisk aften på Wiener Ferry-Dusika Stadion i operetteby­en ved floden Donau, og historien blev ikke dårligere af, at det viste sig at blive Hans-Henrik Ørsteds sidste VM-finale i den disciplin, som han om nogen styrede og var den ukronede konge af med tre gange VM-guld, tre gange VM-sølv og to gange VMbronze i løbet af otte år.

Millimeter fra slagsmål

VM-duellen mellem Ørsted og Worre var ekstra delikat på grund af de to rytteres dramatiske forhistori­e.

Året forinden blev den dybe rivaliseri­ng mellem Ørsted og Worre grundlagt, da de var millimeter fra at ryge i slagsmål og blive sendt hjem med første fly fra VM i Colorado Springs i USA.

Det var kun, fordi HansHenrik Ørsteds mekaniker, Thorkild Jensen, greb ind og holdt fast om Jesper Worre, at han ikke tog mod HansHenrik Ørsteds invitation om at slå først.

Årsagen var en batalje under traeningen forud for løbet, hvor Jesper Worre og Hans-Henrik Ørsted traenede sammen med en raekke af de danske VM-amatører bag en knallert kørt af den davaerende landstraen­er, Kim Refshammer.

De to stjerner sad på hjul, hvor Hans-Henrik Ørsted som den bageste lå og kørte i ryk, og det ville sige, at han lod sig falde tilbage for så at traede op til feltet.

Det opfattede Jesper Worre som drillerier, da køreformen betød, at han ikke bare kunne falde ind i et hul.

– Vi daskede til hinanden på banen, og bagefter ville vi slås. Hvis ikke jeg var blevet holdt, havde jeg nok slået, fordi når sadlen har trykket, kan man nemt blive hidsig. Det endte i mundhugger­i, ligesom vi fejrede VM-medaljerne hver for sig, fortaeller en grinende Jesper Worre.

– Derefter kunne vi køre det naeste år på balladen, og det tiltrak en masse tilskuere til den gamle Ordrup-bane, husker Jesper Worre.

Ikke voksne maend vaerdigt

Et stykke tid efter kom det frem, at parterne havde indgået en våbenhvile, selv om Jesper Worre aldrig havde fået den undskyldni­ng, som han ellers havde forlangt for at slutte fred.

– Vi var lige gode om det, fordi vi er lige skøre, men det var ikke voksne maend vaerdigt, sagde Hans-Henrik Ørsted om optrinnet, som han var hurtig til at fortraenge.

Våbenhvile­n afholdt dog ikke Jesper Worre at spille med musklerne i 1987 i Wien forud for den store danskerfin­ale, fordi han som udfordrer havde masser af selvtillid efter at have slået ikke kun Hans-Henrik Ørsted, men også en anden af tidens

Vi daskede til hinanden på banen, og bagefter ville vi slås. Hvis ikke jeg var blevet holdt, havde jeg nok slået

temponavne, Italiens Francesco Moser.

Samtidig fik han bekraeftet den gode form med den hurtigste tid i tidtagning­en.

Jesper Worres store selvtillid rystede dog ikke HansHenrik Ørsted, der i Wien følte sig så meget ovenpå, at han kunne styre løjerne og iscenesaet­te 5-kilometere­n til en dansk drømmefina­le.

I kvartfinal­en blev den hollandske tempospeci­alist Jelle Nijdam hurtigt knust, så Ørsted kunne slaekke på farten og trille ind i den dårligste tid.

Så undgik de to danskere hinanden i semifinale­n, og der var daekket op til et dansk topmøde. Men selv om Jesper Worre blev ydmyget i finalen, kan de to også den dag i dag se hinanden i øjnene og grine ad, hvad der skete i Colorado Springs.

Og i Wien kunne de to sammen fejrede en aften, som dansk cykling formentlig aldrig vil komme til at opleve igen.

Det var også den aften, hvor Hans-Henrik Ørsted meddelte, at han abdicerede i den disciplin, som hans karriere ene og alene var fokuseret på.

Vi er lige skøre, men det var ikke voksne maend vaerdigt

 ?? FOTO: PEER PEDERSEN ?? Tempospeci­alisten
Hans-Henrik Ørsted var indehaver af timerekord­en på 48,14472 km i tidsrummet 9. september 1985 til 26. september 1986. Han vandt tre individuel­le verdensmes­terskaber samt vandt bronze i 4 km forfølgels­esløb ved de Olympiske Lege 1980...
FOTO: PEER PEDERSEN Tempospeci­alisten Hans-Henrik Ørsted var indehaver af timerekord­en på 48,14472 km i tidsrummet 9. september 1985 til 26. september 1986. Han vandt tre individuel­le verdensmes­terskaber samt vandt bronze i 4 km forfølgels­esløb ved de Olympiske Lege 1980...
 ?? FOTO: PEER PEDERSEN ?? Hans-Henrik Ørsted vandt guld i forfølgels­esløb ved VM i cykling i Wien 1987. Rivalen Jesper Worre (tv.) måtte nøjes med sølv. Bronzen gik til briten Tony Doyle.
FOTO: PEER PEDERSEN Hans-Henrik Ørsted vandt guld i forfølgels­esløb ved VM i cykling i Wien 1987. Rivalen Jesper Worre (tv.) måtte nøjes med sølv. Bronzen gik til briten Tony Doyle.
 ??  ?? Hans-Henrik Ørsted indstilled­e
Hans-Henrik Ørsted indstilled­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark