Ekstra Bladet

I dag ville jeg have ringet til Brian Holm

- Pba

Selv om han mod alle odds opnåede naesten alt, kan Hans-Henrik Ørsted i dag godt aergre sig over, at landevejsh­oldenes sportsdire­ktører i 80’erne ikke som i dag satsede hårdt på prologen, enkeltstar­terne og holdtidskø­rslerne i f.eks. Tour de France og Giro d’Italia for at få en rytter i gult eller pink.

Det ville have åbnet for berømmelse og køretid i de ikoniske cykelløb.

Hans-Henrik Ørsted kunne spise kirsebaer med de bedste tempospeci­alister, hvilket han beviste igen og igen. Eksempelvi­s da han i 1987 fuldendte sit hattrick og blev verdensmes­ter i Wien for tredje gang. Her indhentede han i kvartfinal­en den staerke hollaender Jelle Nijdam, som godt to måneder tidligere havde vundet den 6,11 km lange prolog i Tour de France.

– I dag havde jeg ringet til Brian Holm for at forhøre mig om en plads hos QuickStep. Jeg ville gerne have udfordret ryttere som f.eks. Fabian Cancellara, Bradley Wiggins, siger Hans Henrik Ørsted, som tilbage i 1981 faktisk fik chancen for at få en karriere på landevejen hos det italienske Benottoman­dskab.

Det blev desvaerre en fiasko. Hans-Henrik Ørsted mødte syg frem til den første traeningsl­ejr og lå 14 dage i sengen, hvorefter han blev sendt hjem uden at komme retur.

Psyken var slidt

Efter hjemsendel­sen opbyggede han i stedet sit eget team med et par solide sponsorer i ryggen, først Soda Stream og dernaest PH Byg, hvor han ansatte sin første traener, Gunner Sølvbech, som sin personlige hjaelper.

Samarbejde­t kastede titler og masser af succes af sig, men i 1986 var det ved at vaere slut. Hans-Henrik Ørsted var 31 år, og de mange års intensive traening havde slidt på både fysikken og psyken

– Da jeg kom hjem fra Colorado Springs, lovede jeg min kone, Mona, at VM i Wien et år senere ville blive det sidste, fordi jeg risikerede at miste min familie. Det var psykisk alt for hårdt at saette sig op år efter år, siger HansHenrik Ørsted, som cyklede videre til et godt arbejdsliv, hvor han har beskaeftig­et sig med alt fra salg af biler, kopimaskin­er, rengøring til alarmsyste­mer. I dag er han Key Account-manager hos Dansikring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark