Ekstra Bladet

Manden bag ’De unge mødre’: Vi udstiller dem ikke

Kaare Sand mener ikke, at han udnytter pigerne, der medvirker i Danmarks laengst kørende reportage-serie

- KLARA HAUBERG HANSEN khh@eb.dk

Det kontrovers­ielle tv-program ’De unge mødre’ rundede i aftes afsnit 500.

I løbet af de 12 år, programmet er blevet sendt, har mere end 70 unge piger fortalt om livet som ung mor i Danmark.

Det har betydet skildring af hårde fødsler, tvangsfjer­nelser, forlovelse­r, skilsmisse­r – og alt det, der kan høre sig til, når man som ung pige vaelger at få et eller flere børn.

’De unge mødre’ startede i oktober 2005 og har kørt lige siden – alle år med Kaare Sand i spidsen for programmet.

Derfor har han også gennem tiden måttet lytte til kritik for, at han og produktion­sselskabet skulle udstille de medvirkend­e. Men den kritik kan Sand slet ikke genkende.

– Jeg mener ikke, at vi har udstillet og udnyttet de her piger. Jeg tror og ved, at mange af pigerne har vaeret glade for at vaere med, for nogle af dem har det faktisk vaere en aha-oplevelse. De laerer af deres fejl, forklarer Kaare Sand.

Vi har vaeret der, når det gik godt, og når det gik dårligt

Faktisk mener manden bag endda, at den største kritik, han har oplevet af programmet, har vaeret fra dem, der mener, at programmet idyllisere­r de medvirkend­e.

– Vi har vaeret der, når det gik godt, og når det gik dårligt. Det har vaeret et princip for os, at vi ville vaere med der – men desvaerre har det vaeret svaert at vise, hvordan kommunen sagsbehand­ler de her sager, og det synes jeg er aergerligt.

– For ofte har mødrene gerne villet give aktindsigt, men jeg tror, de offentlige instanser har set programmet som en torn i øjet, fortaeller han.

Det har sjaeldent vaeret

deltagerne, der har haft det svaert med programmet.

Fed fortjenest­e

– Alle de sårbare emner bliver deltagerne tilbudt at se igennem. Ja, vi har fået kritik for at udstille dem, men det har ikke vaeret de unge mødre selv, men generelt set

– Set i lyset af, at der har vaeret 70 kvinder med, har

der vaeret meget lidt kritik fra dem. Mange andre har haft en holdning på deres vegne, men ikke dem selv, lyder det fra ham.

Og nu hvor programmet har kørt så laenge, har det også betydet en rimelig indtaegt for Kaare Sand.

– Det har absolut vaeret givende. ’De unge mødre’ har vaeret et staerkt økonomisk program for os at lave. Det

har vaeret det, man kalder for godt rugbrød, men det er også et meget vigtigt program.

– Det har haft et budskab, det har vist en svag samfundsgr­uppe, og der gik mange år, før der var politikere, der begyndte at interesser­e sig for at kigge på det.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? ’De unge mødre’ startede i oktober 2005 og har kørt lige siden – alle år med Kaare Sand i spidsen for programmet.
FOTO: MOGENS FLINDT ’De unge mødre’ startede i oktober 2005 og har kørt lige siden – alle år med Kaare Sand i spidsen for programmet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark