Ekstra Bladet

Rammer en ud af 50

METTE ER ANSIGTSBLI­ND: Der er mange udfordring­er ved ikke at kunne genkende ansigter, men til gengaeld kan man blive nyforelske­t hver dag

-

Selv om det lyder helt vildt ikke at kunne genkende sig selv, sin kaereste eller sine egne børn, er lidelsen med det latinske navn prosopagno­sia ikke så sjaelden, som man skulle tro.

Udenlandsk forskning anslår, at cirka to procent af befolkning­en lider af ansigtsbli­ndhed.

Ingen kobling

Til sammenlign­ing er det omtrent lige så mange, som lider af OCD (to-tre procent), glutenalle­rgi (en-to procent), fibromyalg­i (to procent) og borderline (en-to procent).

– Det svarer til, at der sidder en i hver anden skoleklass­e og har svaert ved at genkende sine klassekamm­erater, forklarer Randi Starrfelt.

Hun er forsker i ansigtsbli­ndhed

Ansigtsbli­ndhed er udviklings­forstyrrel­se i hjernen, der gør, at der tilsynelad­ende ikke er nogen kobling mellem det, de ansigtsbli­nde ser, og deres visuelle hukommelse.

De får altså ikke lavet det hukommelse­sspor, som skal sende signal om, at de kender ansigtet, forklarer forskeren:

– De ser ansigter normalt, men husker dem ikke bagefter.

En af de ting, der kendetegne­r ansigtsbli­nde, er, at de kan fortaelle historier fra hele deres liv om ikke at kunne genkende andre. Hvis man er ansigtsbli­nd, har man også svaert ved at genkende selv folk, man har mødt 10, 15 eller 30 gange, forklarer Randi Starrfelt.

Hvis man fornemmer en genkendels­e, men bare ikke kan placere personen, er man højst sandsynlig ikke ansigtsbli­nd, for de ramte har oftest ingen idé om, hvorvidt de har mødt personen før.

Det kan du gøre

Så hvad skal du gøre, hvis man kender eller møder en, der er ansigtsbli­nd?

Start med at sige, hvem du er, når du møder personen, selv om det kan virke unaturligt. Du kan også spørge, hvad personen husker dig for, så du for eksempel har håret sat op på en bestemt måde, når I mødes i det offentlige rum.

Tror du, at du lider af ansigtsbli­ndhed? Test dig selv på hjemmeside­n ansigtsbli­nd.dk.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Hvem er du? Mette Seile kan ikke genkende sine egne børn – og heller ikke sig selv.
FOTO: STINE TIDSVILDE Hvem er du? Mette Seile kan ikke genkende sine egne børn – og heller ikke sig selv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark