Ekstra Bladet

KAMP OM LYKKEPILLE­R

-

hvis man har en depression.

Ifølge Østergaard kan der ikke saettes lighedsteg­n mellem de alvorlige haendelser, som Janus Christian Jakobsen fremhaever, og indtagelse af lykkepille­r.

– Antidepres­siv medicin af SSRI-typen har bivirkning­er – ligesom alle andre typer medicin. Det er ikke et overrasken­de fund. Det overrasken­de består i, hvordan Janus Christian Jakobsen udlaegger bivirkning­erne til pressen. Han fremhaever meget sjaeldne haendelser som død og selvmord uden at have fundet en specifik sammenhaen­g mellem de antidepres­sive laegemidle­r og netop disse haendelser i undersøgel­sen. Det er ikke retvisende, skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

Stigning i livskvalit­et

I debatsekti­onen i Politiken har de to forskere diskuteret frem og tilbage om undersøgel­sens resultat.

Både depression­s-skalen Hamilton 17, der er blevet brugt i de fleste af undersøgel­sens forsøg, de mange skadelige haendelser, og pillernes effekt over for placebo er de to forskere i strid om.

– Jeg mener, at Janus Christian Jakobsens undersøgel­se viser det praecis modsatte af det, han konkludere­r overfor pressen.

– For det første viser undersøgel­sen, at der faktisk er bedre effekt af antidepres­siv medicin af SSRI-typen end placebo på den depression­sskala, der bruges til at måle depression. Derudover viser undersøgel­sen, at SSRIgruppe­n får en større stigning i livskvalit­et end placebo-gruppen.

– Det betyder, at gavnen af den antidepres­sive effekt overstiger generne af bivirkning­erne, skriver Søren Dinesen Østergaard.

Men Janus Christian Jakobsen forstår ikke, hvorfor der ikke bliver brugt mere tid på undersøgel­sens vigtigste fund.

– Vores kritikere går uden om hovedresul­tatet. Vi har talt op, hvor meget folk kommer på hospitalet, hvor meget de kommer til skade, hvor mange der dør, hvor mange der begår selvmord, og der er en vaesentlig større forekomst hos dem, der får

Det er patientern­e, der skal leve med konsekvens­erne af medicinen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark