Ekstra Bladet

Ikke helt ude i skoven

- ARKIVFOTO: JAN GRARUP

De fleste depression­sramte har problemer med søvnen.

Skab derfor gode vaner omkring din søvn. Skriv dine tanker ned, inden du skal sove, så du ikke ligger og bekymrer dig om natten – og gå i seng på et fast tidspunkt hver aften.

Du skal desuden hverken tjekke din mobil eller se tv, inden du laegger dig til at sove. Uanset om du tager antidepres­siv medicin eller ej, så er der ting, du selv kan gøre, hvis du er ramt af depression. Der findes nemlig en en raekke metoder, der har vist sig at have stor effekt på mange depression­sramte.

Det vigtige er at finde ud af, hvad der virker for netop dig, men tal altid med din laege om, hvad den bedste løsning er for dig. For langt de fleste, der er ramt af depression, er det svaert at finde energien til at lave andet end at ligge i sengen – også selv om du ved, at det hjaelper.

– Det er vigtigt, at du får hjaelp fra laeger, men også at du inddrager dit netvaerk. For det kan vaere en stor hjaelp, at ens naermeste kommer og gør tingene med dig og hanker op i dig, når det hele er svaert, siger Kasper Tingkaer.

Og så er det vigtigt at vaere åben om sin depression, så omgivelser­ne forstår, hvilken situation man er i. En tur ud i den friske luft kan hjaelpe på humøret.

Og det kan virke saerligt beroligend­e at gå langs havet eller i skoven.

En anden fordel ved at bevaege sig ude er lyset, der har en opkvikkend­e effekt på humøret.

For dem, der er ramt af vinterdepr­ession, kan det også hjaelpe med lysterapi – en lampe, der udsender infrarødt lys. Hvis du endelig skal tjekke din mobil, skal du ikke også lave mad eller se fjernsyn imens.

Husk – kun én ting ad gangen. Saet tempoet ned og brug mindfulnes­s-øvelser til at slippe fokus vaek fra det, der er svaert og hen mod der, hvor du er lige nu.

Lav for eksempel åndedraets­øvelser, hvor du traekker vejret roligt gennem naesen og maerker brystkasse­n og maven haeve og saenke sig, før du puster luften stille ud af naesen igen. Mange depression­sramte har gavn af en tur i skoven. I dag er Tanja Skovgaard Hansen ude af sin tredje depression.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Gode sovevaner kan hjaelpe mod depression.
FOTO: PER RASMUSSEN Gode sovevaner kan hjaelpe mod depression.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark