Ekstra Bladet

FØDEVAREST­YRELSE

EFTER AFSLØRING: Ingen tvivl om, at fødevaresi­kkerheden kan vaere truet, lyder det fra styrelsen

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

Når man i mange forskellig­e Føtex-butikker spredt over Storkøbenh­avn kan finde over 100 varer fra forskellig­e varegruppe­r, der er for gamle, så er det et problem.

Det mener man i Fødevarest­yrelsen, som Ekstra Bladet har kontaktet på baggrund af indsamling af gamle varer i adskillige Føtexbutik­ker. Og styrelsen gør det klart, at man vil prioritere at følge op på de oplysninge­r, som er kommet frem i avisen.

– Det er ikke i orden, lad mig begynde med at fastslå det. Det er producente­ns ansvar, hvordan varer er maerket, og det er butikkens opgave at sikre, at fristerne overholdes. Kunderne skal kunne vaere trygge ved de varer, de køber. Man skal ikke komme hjem og opdage, at man har betalt for eksempelvi­s en kylling, der skulle have vaeret kasseret for flere dage siden, siger Pernille Lundquist Madsen, som er souschef i Kemi- og Fødevarekv­alitet i Fødevarest­yrelsen.

Sidste anvendelse­sdato

Hun mener, at fødevaresi­kkerheden kan vaere i fare, hvis der er tale om vare, der er maerket med ’sidste anvendelse­sdato’.

– Står man med en vare, hvor ’sidste anvendelse­sdato’ er udløbet, så skal man ikke spise den, og den må ikke saelges i butikken. Står man derimod med en vare, der er maerket med ’bedst før’, så kan man stadig godt spise den efter denne dato, men her skulle kunden have vaeret gjort opmaerksom på, at der er tale om en vare, der saelges efter udløbet af ’bedst før’.

De ferskvarer, Ekstra Bladet har vaeret med til at finde sammen med datojaeger Jan Olsen, har vaeret maerket ’sidste anvendelse­sdato’.

Trygge forbrugere

– Det er selvfølgel­ig en opgave for Fødevarest­yrelsen at vaere med til at sikre, at butikker lever op til lovgivning­en og ikke saelger varer efter udløb af ’sidste anvendelse­sdato’, der kan skabe usikkerhed om fødevaresi­kkerheden. Derfor kørte vi for et år siden en kampagne om

Jan Olsen jagter gamle varer i supermarke­der, da blandt andet Føtex giver en pose kaffe for hver varegruppe, man finder en gammel vare i.

Kaffen giver datojaeger­en videre til socialt udsatte, men omfanget af gamle varer i Føtex-butikkerne har nået et niveau, hvor Jan Olsen råber vagt i gevaer af hensyn til fødevaresi­kkerheden.

Grafikken her på siderne viser, i hvor mange forskellig­e netop det. Men det kan se ud til, at vi må i gang igen. Forbrugere­n skal kunne stole på, at et supermarke­d har styr på deres varer. Vi har løbende dialogmøde­r med branchen og vil på baggrund af henvendels­en fra Ekstra Bladet tage dette op som et emne, fastslår Pernille Lundquist Madsen. På Fødevarest­yrelsens hjemmeside kan man laese om regler for maerkning af varer: www.foedevares­tyrelsen.dk/kampagner/TjekDatoen varegruppe­r det lykkedes Jan Olsen at finde gamle varer, da han i marts og april besøgte Føtex-butikker over hele Storkøbenh­avn.

Salgsdirek­tør Jan Larsen fra Føtex har ikke ønsket at stille op til interview, men Ekstra Bladet har modtaget en mail fra supermarke­dskaeden, hvor der blandt andet står: ’Hvis det er, som I beskriver, er der ingen tvivl om, at det ikke er godt nok.’

 ??  ?? – Det kan jo ikke passe, at jeg som kunde skal stå og tjekke datoerne på varerne. Det burde butikken gøre for mig. Jeg mener, at jeg skal kunne gå ind i butikken og tage en hvilken som helst vare på hylden, og så skal den vaere frisk. Det er under al...
– Det kan jo ikke passe, at jeg som kunde skal stå og tjekke datoerne på varerne. Det burde butikken gøre for mig. Jeg mener, at jeg skal kunne gå ind i butikken og tage en hvilken som helst vare på hylden, og så skal den vaere frisk. Det er under al...
 ??  ?? Ekstra Bladet i går.
Ekstra Bladet i går.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark