Ekstra Bladet

BOLIGEJERE REDDET AF

I BLID OVERGANG: Udløbet af den afdragsfri periode er indtil videre ikke blevet den forventede katastrofe. Men det kan hurtigt vende, advarer ekspert

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Langt de fleste boligejere er sluppet helskindet fra at optage de omdiskuter­ede realkredit­lån med afdragsfri­hed i ti år. Det viser nye opgørelser fra Nordea Kredit og Realkredit Danmark.

– Det er gået vaesentlig bedre, end man havde turdet håbe på. Mange har spået, at det ville blive en bombe under boligmarke­det, men sådan er det heldigvis ikke gået, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Det er saerligt de aeldre boligejere, der ønsker at forlaenge afdragsfri­heden. De 50-årige er mest villig til at gå i gang med at afdrage

Hans tal viser, at hele seks ud af ti låntagere helt automatisk begynder at betale afdrag, når de ti år udløber, mens lidt mere end ti procent benytter muligheden for at omlaegge deres lån til et nyt 30-årigt lån. På den måde mindskes det samlede spring i ydelsen, fordi afdragsbet­alingerne deles ud over 30 år i stedet for 20 år.

Kun omkring 15 procent har valgt at tage ti nye afdragsfri­e år på realkredit­lånet.

– Samlet set er det altså i omegnen af tre ud af fire låntagere, der begynder at afdrage. Det må siges at vaere en ganske stor andel af låntagerne, og nok også en større andel, end vi umiddelbar­t havde forventet, hvis vi skruer tiden nogle år tilbage, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Har taenkt sig om

I Nordea Kredit er billeder det samme.

Her vaelger to ud af tre boligejern­e at gå i gang med at afdrage, mens resten vaelger at forlaenge deres afdragsfri­hed.

– Det er saerligt de aeldre boligejere, der ønsker at forlaenge afdragsfri­heden. De 50-årige er mest villig til at gå i gang med at afdrage, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Begge økonomer peger isaer på de lave renter og den stigende beskaeftig­else som årsag til, at det ikke er gået vaerre.

– De seneste års store låneomlaeg­ninger har simpelt hen gjort, at problemet er blevet mindre – også på laengere sigt. Når boligejern­e har vaeret ude at omlaegge, har de allerede taenkt afdragsfri­hed ind i det, siger Lise Nytoft Bergmann.

Dertil kommer ifølge Christian Hilligsøe Heinig alle de ’snusfornuf­tige’, der har brugt afdragsfri­heden til at betale anden dyr gaeld – typisk dyre boliglån i banken.

– Er det timet rigtigt, maerker du ikke overgangen til afdrag som noget vaesentlig­t problem.

Kan give problemer

Det er dog ikke rosenrødt det hele.

– Vi har da også eksempler på, at folk er kommet i klemme. Det er isaer låntagere med høje belåningsg­rader, som samtidig er blevet ramt af indtaegtsn­edgang i forbindels­e med for eksempel sygdom, skilsmisse eller arbejdsløs­hed, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han laegger ikke skjul på, at den kombinatio­n kan tvinge folk fra hus og hjem.

– Hvis problemet er midlertidi­g, kan vi saette os sammen og strikke noget sammen. Men hvis man grundlaegg­ende ikke råd til at bo i sin bolig, så er det altid en god idé at få den solgt, inden problemern­e vokser sig endnu større. Også selv om man står tilbage med en gaeld.

Kan stadig gå galt

Er det timet rigtigt, maerker du ikke overgangen til afdrag som noget vaesentlig­t problem

Christian Hilligsøe Heinig advarer da også imod at tro, at al fare nu er drevet over.

– Der er stadig mange lån, hvor afdragsfri­heden udløber de kommende år. Hvis det økonomiske klima pludselig forandrer sig, er det noget, der kan give store problemer. Så det er stadig for tidligt at sige, at udløb af afdragsfri­hed ikke kan give store udfordring­er fremadrett­et. Når din afdragsfri­hed udløber, kan du gøre en ud af følgende tre ting:

Du kan bare begynde at betale afdrag. Det betyder, at du skal afvikle lånet over 20 år.

Du kan omlaegge lånet til et nyt 30-årigt lån med afdrag. Så afviklinge­n straekkes over 30 år. Du får en lavere ydelse end i den første mulighed.

Du kan forlaenge den afdragsfri periode med endnu ti år. Det kraever, at lånet stadig holder sig inden for 80 procent af boligens aktuelle vaerdi.

 ?? FOTO: MICHAEL HANSEN/POLFOTO ?? Betaler afdragene Udløbet af den afdragsfri periode på boliglånen­e har ikke ramt boligejern­e naer så hårdt, som det var frygtet.
FOTO: MICHAEL HANSEN/POLFOTO Betaler afdragene Udløbet af den afdragsfri periode på boliglånen­e har ikke ramt boligejern­e naer så hårdt, som det var frygtet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark