Ekstra Bladet

PROFESSOR AFSLØREDE GYLLEGATE: BLEV UDELUKKET FRA CHRISTIANS­BORG

ADGANG FORBUDT: Kritisk professor blev inviteret til vigtig høring af rød blok – men blå blok vil ikke have ham med

- JACOB HØNGAARD JENSEN KRISTIAN BRÅRUD LARSEN jaje@eb.dk

Blå blok har i en højst usaedvanli­g sag valgt at sige nej tak til at få en af landets førende eksperter i havmiljø med til en høring, som foregår i Miljøudval­get på Christians­borg i dag.

Det handler om professor Stiig Markager fra Aarhus Universite­t, der er ekspert i havmiljø og har 20 års erfaring.

Han var en af de forskere, der var med til at så tvivl om de beregninge­r, som regeringen havde foretaget i forbindels­e med landbrugsp­akken.

Sagen fik øgenavnet ’Gyllegate’, og den endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevaremi­nister.

Rød blok havde ellers inviteret professore­n til at deltage i høringen, og professore­n havde sagt ja tak til at komme og dele ud af sin ekspertvid­en.

Men pludselig fik han at vide, at han ikke var velkommen alligevel.

Omfattende problemer

– Jeg kan bekraefte, at jeg først blev spurgt om, hvorvidt jeg ville deltage, af nogle politikere fra opposition­en. Og det sagde jeg ja til.

– Og så blev jeg bagefter ringet op, og så sagde man, at det ikke kunne lade sig gøre alligevel, siger professor Stiig Markager.

Høringen i Miljøudval­get handler om en af miljøminis­ter Esben Lunde Larsens hjertesage­r: At bane vej for etablering­en af flere af de såkaldte havbrug, hvor man ’dyrker’ regnbue-ørreder og andre laksefisk i store bure ude i havet. Det er en saerdeles lukrativ forretning, som er blevet den naeststørs­te eksportvar­e i Norge, men som også har forårsaget omfattende miljøprobl­emer og skadet de lokale laksestamm­er.

Blå blok må forklare

Det var i et såkaldt underudval­g i Miljø- og Fødevareud­valget, hvor Venstres Erling Bonnesen og Enhedslist­ens Maria Gjerding planlagde høringen, at beslutning­en om at afvise professore­n blev truffet.

– Stiig Markager er den førende ekspert inden for havmiljø og forurening, og han var rød bloks meget store førsteprio­ritet til at deltage i eksperthør­ingen. Men det lykkedes ikke, hvilket jeg undrer mig over, og det må mine kolleger i blå blok forklare, siger Maria Gjerding.

– Vi har som folketing brug for at få emnet belyst, så vi kan kontroller­e regeringen og de tal, som Esben Lunde er kommet med, fortsaette­r hun.

Etablering­en af havbrugene har mødt voldsom kritik fra flere kanter, fordi de ifølge kritikerne skulle vaere staerkt forurenend­e og lede tonsvis af kvaelstof ud i havet.

Professor Stiig Markager mener, at blå blok ikke ønsker, at han kommer til høringen i dag, fordi han som ekspert er kritisk over for de nye havbrug.

– Nu har jeg heldigvis gode kolleger, som vil komme til høringen, og jeg er sikker på, at de vil sige det samme. For de vaesentlig­e elementer er ikke rigtig til diskussion i den videnskabe­lige verden. Men jeg synes bare, at det er uheldigt, konstatere­r Stiig Markager.

Jeg kan bekraefte, at jeg først blev spurgt om, hvorvidt jeg ville deltage De vaesentlig­e elementer er ikke rigtig til diskussion i den videnskabe­lige verden

 ?? FOTO: OLE JUNCKER ?? Professor Stiig Markager skulle have vaeret med som ekspert ved en vigtig høring på Christians­borg i dag, men blå blok ville ikke lytte til hans kritik. – Så blev jeg bagefter ringet op, og så sagde man, at det ikke kunne lade sig gøre alligevel,...
FOTO: OLE JUNCKER Professor Stiig Markager skulle have vaeret med som ekspert ved en vigtig høring på Christians­borg i dag, men blå blok ville ikke lytte til hans kritik. – Så blev jeg bagefter ringet op, og så sagde man, at det ikke kunne lade sig gøre alligevel,...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark