Ekstra Bladet

FREMMED-ROCKERE VAELTER IND I LANDET

BLAESER PÅ PAPE OG CO. Antallet af udenlandsk­e rockerklub­ber, der slår sig ned i ...

- THOMAS GÖSTA SVENSSON KRISTIAN KORNØ SUNE FISCHER tgs@eb.dk; kkr@eb.dk; fish@eb.dk PRIVATFOTO / FACEBOOK

Blaekket var knap tørt på justitsmin­ister Søren Papes (K) nye, højtprofil­erede bandepakke-aftale, før den hardcore tyske rockerklub Guerilla Nation gjorde sit indtog i Danmark.

Dermed har i alt otte udenlandsk­e rockerklub­ber etableret sig herhjemme siden 2013, hvor den davaerende SR-regering også vedtog en bandepakke.

Aftalen om den nye bandepakke blev indgået af regeringen sammen med Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti 24. marts i år. Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at rockerklub­ben Guerilla Nation fem dage efter – 29. marts – meldte ud, at den nu har en afdeling i Danmark, hvilket samtidig blev markeret med en Facebook-side for de danske ’brødre’, hvor den danske afdelings logo vises frem.

Guerilla Nation blev grundlagt i Tyskland i 2015 og består hovedsagel­igt af personer med arabiske rødder. På trods af gruppens korte levetid har den allerede trukket mange overskrift­er i Tyskland for sager om vold, likviderin­g og narko.

Gamle kendinge

Hos Nationalt Efterforsk­ningscente­r (NEC) bliver den tyske gruppes indtog i Danmark fulgt taet, fortaeller politiinsp­ektør Michael Kjeldgaard:

– Vi er opmaerksom­me på, at gruppering­en er opstået og har markeret sig på de sociale medier, fortaeller han.

– Det er i en meget tidlig fase, så det er svaert at sige så meget om. Men vi har fulgt dem i noget tid og kan se, at det er gamle kendinge fra andre bandegrupp­eringer, der optraeder omkring gruppen. For os at se er det nye trøjer på gamle kendinge, fortsaette­r han.

I kredsen omkring Guerilla Nation er der tidligere medlemmer af Black Jackets, Osmanen Germania og andre gruppering­er fra det storkøbenh­avnske område, forklarer politiinsp­ektøren.

– De ser ud til at ville gøre sig gaeldende omkring det københavns­ke Nordvestkv­arter. Men igen er det for tidligt at sige, hvad det bliver til. Vi har før set grupper, som ikke er blevet til mere. Men vi følger dem selvfølgel­ig taet.

Guerilla Nations indtog på den danske rockerscen­e, hvor der i forvejen findes syv klubber ud over Hells Angels og Bandidos samt diverse bander, kan medføre en optrapning af konflikter, fortaeller chefen for NEC.

– Når der kommer nye grupper til, kan det give konflikter, hvis de vil ind og vaere en magtfaktor i et område i forhold til narkomarke­det og kriminalit­eten i øvrigt, fastslår Michael Kjeldgaard.

– Når banderne bliver en del af en internatio­nal gruppering, kan det også betyde, at de skal ud og manifester­e sig og vise moderklubb­erne, hvad de duer til. Og det kan give konflikt og konfrontat­ioner – også i det åbne rum, forklarer politiinsp­ektøren.

– Der er generelt ubalance på bandeområd­et i øjeblikket med flere mindre gruppering­er i forhold til tidligere, hvor der var faerre grupper at forholde sig til.

Selv om skiftende

regeringer har fremlagt såkaldt bandepakke­r, der skal styrke indsatsen mod rockere og bander, har det bestemt ikke afholdt udenlandsk­e klubber fra at søge mod Danmark. Siden 2013 har otte klubber fra Tyskland og Holland slået sig ned herhjemme.

Den første bandepakke

blev praesenter­et i 2009 af davaerende justitsmin­ister Brian Mikkelsen (K) og blev fulgt op i 2013, da den tidligere socialdemo­kratiske justitsmin­ister Morten Bødskov fremlagde Bandepakke II.

I 2017 praesenter­ede

den konservati­ve justitsmin­ister Søren Pape Poulsen Bandepakke III, som er blevet vedtaget af regeringen sammen med Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti. Det forventes, at hovedparte­n af pakken bliver endeligt vedtaget inden sommerferi­en.

Når der kommer nye grupper til, kan det give konflikter, hvis de vil ind og vaere en magtfaktor De ser ud til at ville gøre sig gaeldende omkring det københavns­ke nordvestkv­arter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark