Ekstra Bladet

Dansk astrofysik­ers kone skal forlade Danmark

Nu skal Uffe Hellstens amerikansk­e kone ud af landet om seks uger

- AMALIE KAARIS LUND akl@eb.dk

Uffe Hellsten og hans amerikansk­e hustru, Quynh Chau Tran Doan, må skilles. De solgte i fjor alt i USA og vendte hjem til Vodskov ved Aalborg med børnene Mia og Tor i forvisning om, at de pga. 26-års-reglen ville blive taget vel imod. Men de har fået afslag, og Quynh skal rejse ud inden 10. juni. For et år siden flyttede danske Uffe Hellsten tilbage til Danmark med sin amerikansk­e kone, Quynh Doan, og deres to børn efter 20 år i Californie­n.

Men som det ser ud nu, skal familien enten splittes eller flytte fra Danmark. De har nemlig fået afslag på familiesam­menføring, og Quynh Doan skal forlade landet senest 10. juni i år. 26års-reglen kan nemlig ikke laengere benyttes.

Familien stod i går frem i Jyllands-Posten med deres historie.

Uffe Hellsten fortaeller til Ekstra Bladet, at han håber, at politikern­e vil gøre noget for at hjaelpe ham og familien.

Troede de var daekket

For 20 år siden flyttede astrofysik­er Uffe Hellsten fra Danmark til Californie­n, hvor han mødte sin kone, Quynh Doan, og sammen har de Tor og Mia på fem og syv år.

I sommeren 2016 valgte familie at flytte tilbage til Danmark efter at have undersøgt reglerne om opholdstil­ladelse til sin kone.

Uffe kom frem til, at der ikke ville vaere nogen problemer, da familien var daekket godt af 26-års-reglen, og derfor afleverede Uffe Hellsten 28. juni 2016 derfor ansøgninge­n om familiesam­menføring. Men drømmen brast.

Ikke nok tilknytnin­g

Samme dag besluttede udlaending­e-og integratio­nsminister Inger Støjberg, at 26-års-reglen ikke laengere kunne tages i brug ved familiesam­menføring.

Derfor gjaldt det normale krav for at få en aegtefaell­e uden for EU med til Danmark nu også for Uffe og hans familie.

Parret skal samlet set have større tilknytnin­g til Danmark end til noget andet land. Men det meddelte Udlaending­estyrelsen i påsken 2017 familien, at de ikke har på grund af Uffes 20 år i USA.

– Reglerne blev aendret fra den ene dag til den anden med tilbagevir­kende kraft, efter vi var flyttet til Danmark. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle stå her og argumenter­e for, hvor dansk jeg er, fortaeller Uffe Hellsten til Ekstra Bladet.

Uffe Hellsten føler sig ramt af Udlaending­estyrelsen­s vurdering. Han mener stadig, at han har størst tilknytnin­g til Danmark, på trods af mange år i USA.

Skal vaere lønmodtage­r

Siden Menneskere­ttighedsdo­mstolen i Strasbourg afgjorde dommen – at 26-årsreglen var ulovlig forskelsbe­handling på baggrund af etnicitet – har regeringen forsøgt at finde en måde, så danskere som Uffe Hellsten kan vende tilbage til Danmark med sin familie.

I maj forventes et forslag vedtaget om, at danskere, der kan få et job i Danmark på positivlis­ten, der indebaerer 37 stillinger, eller med løn på over 408.000 kroner årligt, kan få deres aegtefaell­e med til Danmark.

Vaere der for autistisk søn

Men det hjaelper ikke den lille familie, der har slået sig ned ved Aalborg. Uffe Hellsten er ikke lønmodtage­r i Danmark og havde heller ikke planer om at blive det.

Han vil gerne bruge sin tid på en ejendom, som parret har købt til udlejning i Brøndersle­v, og vaere der for isaer sønnen Tor, der har autisme.

– En af grundene til at komme tilbage til Danmark var jo ikke at have et otte til fire job. Det var at tage sig af børnene, hvor de har en alder, hvor de stadig gider vaere sammen med os. Og isaer Tor, der har autisme, siger Uffe Hellsten.

Den 50-årige astrofysik­er er uddannet fra Niels Bohr Institutte­t og fortaeller, at han ikke har brug for at tage et job økonomisk, da familien har tjent godt i USA. Men måske kan det vaere deres sidste udvej.

En udansk beslutning

Quynh Doan føler sig afvist:

– Jeg er ked af det. Vores familie er en samlet enhed, så jeg føler også, at hele vores familie er blevet afvist, fortaeller den 43-årige tidligere marketingd­irektør til Ekstra Bladet.

Hun havde glaedet sig til at flytte og opgivet meget i USA.

Det knuste også hendes mors hjerte, da familien besluttede at tage til Danmark. Men Quynh ville gerne, da hun virkelig elsker Danmark.

– Vi valgte Danmark. Jeg troede, at danskerne var familiemen­nesker, men den her beslutning føles så udansk, fortaeller Quynh Doan.

Må forlade Danmark alene

10. juni står Quynh Doan til at skulle forlade landet.

Familien appellerer dog til Udlaending­estyrelsen og håber, at Quynh får lov at blive – ellers må hun forlade Danmark alene.

– Hvis vi kommer dertil, må Quynh jo rejse ud. Vi kan ikke vente på, at hun bliver lagt i håndjern og smidt ud. Vi kan ikke saelge vores hus og tage børnene ud af skolen inden for seks uger. Så jeg må kaempe videre i den position, hvor jeg sidder herhjemme som alenefar, fortaeller Uffe Hellsten.

Reglen gjorde, at personer, der enten havde boet i Danmark i mere end 26 år eller haft et dansk statsborge­rskab i minimum 26 år, kunne få familiesam­menføring i Danmark uden problemer.

Ved reglen så man nemlig bort fra kravet om, at hvis ens aegtefaell­e ikke er EU-borger, skulle parrets samlede tilknytnin­g til Danmark vaere større end til noget andet land for familiesam­menføring.

Jeg troede, at danskerne var familiemen­nesker, men den her beslutning føles så udansk Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle stå her og argumenter­e for, hvor dansk jeg er

28. juni 2016 var det slut og tilknytnin­gskravet gaelder nu for alle.

24. maj 2016 afgjorde Menneskere­ttighedsdo­mstolen nemlig, at brugen af reglen var forskelsbe­handling på baggrund af etnicitet.

26. juni 2016 ophaevede Inger Støjberg reglen, og det er nu svaerere for udlandsdan­skere at få familiesam­menføring i Danmark.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Udvist
FOTO: GREGERS TYCHO Udvist

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark