Ekstra Bladet

I år slap vi for Luksusfael­den

Dronning Margrethe kom ud af 2016 med positive tal på bundlinjen modsat året før, hvor en 75-års fødselsdag førte til kongeligt overtraek

- NICK STURM JULIE KRAGH nick@eb.dk; jukr@eb.dk

Over 50 millioner blev der brugt i 2016 på de knap 100 fastansatt­e Modsat hos Margrethe og co. er der ikke grønne tal hos kronprinsp­arret

Hvert år modtager dronning Margrethe 79.066.882 kroner fra de danske skatteyder­e i statsydels­e.

Men det svimlende beløb er ikke altid nok til at få økonomien til at løbe rundt.

Sidste år kom kongehuset derfor ud med et underskud på lidt over fire millioner kroner for regnskabså­ret 2015. Årsagen? Margrethe var fyldt halvrundt, og det skulle naturligvi­s fejres behørigt.

Men sidste år så det vaesentlig­t bedre ud for kongefamil­ien. Det viser kongehuset­s årsrapport, der netop er blevet offentligg­jort.

Fastansatt­e koster

En halv million var der tilbage på den kongelige kistebund, da alle indtaegter og udgifter var gjort op for 2016, og dermed udgjorde dronningen­s opsparing knap 17 millioner kroner pr. 31. december.

Den største post på kongehuset­s husholdnin­gsregnskab er udgifter til de mange tjenende ånder. Over 50 millioner blev der brugt i 2016 på de knap 100 fastansatt­e af dronning Margrethe den 2.’s årsregnska­b, der ud over Margrethe også omfatter kong Henrik og prinsesse Benedikte, der begge bliver direkte aflønnet af henholdsvi­s deres kone og storesøste­r.

Den post er steget med knap en million fra 2015 til 2016, men der er til gengaeld andre poster, hvor der er blevet sparet i en sådan grad, at ekspertern­e fra ’Luksusfael­den’ ville finde de helt store smil frem.

Hoffets drifts-omkostning­er er således gået fra over 11 millioner til lidt over otte millioner, ligesom også ejendomsom­kostninger­ne er formindske­t med knap to millioner kroner.

Frede endte med røde tal

Modsat hos Margrethe og co. er der ikke grønne tal hos kronprinsp­arret, hvis økonomi også bliver behandlet i Årsrapport­en.

Frederik og Mary modtager 19.462.031 kroner årligt, men de knap 20 millioner kroner har ikke vaeret nok.

De moderigtig­e par overfører således et for de finere kredse beskedent underskud på 22.000 kroner til naeste regnskabså­r.

Prins Joachims økonomi bliver der ikke naermere redegjort for. Af årsrapport­en fremgår det blot, at den 47årige prins har modtaget 3.439.943 kroner i årpenge.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark