Ekstra Bladet

SKJULER SANDHEDEN OM UDRYKNINGS­TIDER

MØRKETAL: Når en ambulance tilkaldes fra en naboregion, tager det i 84 procent af tilfaelden­e laengere tid at nå frem i forhold til normalt – alligevel indgår turene ikke i regionerne­s statistik

- MIKKEL RYRSØ mr@eb.dk

Hundredvis af ambulancek­ørsler til livstruend­e haendelser mørklaegge­s hvert år.

Kørsler, der kan have vaeret så laenge undervejs, at ventetiden har vaeret afgørende for, om vedkommend­e har overlevet.

I otte ud af ti postnumre, hvor en ambulance fra en anden region er blevet tilkaldt, har det nemlig taget markant laengere tid for ’naboambula­ncen’ at nå frem, end når regionens egne ambulancer er kørt til samme område.

Alligevel inkluderer regionerne ikke disse ’nabokørsle­r’ i deres statistik over, hvor laenge ambulancen er om at nå frem.

Det viser aktindsigt­er, Ekstra Bladet har fået i Region Nordjyllan­d, Hovedstade­n og Sjaelland. Region Syddanmark og Region Midtjyllan­d har afslået at udlevere data, men bekraefter, at ambulancek­ørsler udført af andre regioner heller ikke medtages i deres statistikk­er om udryknings­tider.

Misvisende

Og det et brud på reglerne, at regionerne ikke inkluderer nabokørsle­r i deres opgørelser, lyder det fra Sten Bønsing, lektor i forvaltnin­gsret ved Aalborg Universite­t.

– I forvaltnin­gsret er det et grundlaegg­ende princip, at når myndighede­r offentligg­ør data, må det ikke vaere misvisende. Problemet med, at det er misvisende, bliver større i dette tilfaelde, når det er så gennemgåen­de, at turene udført af en anden region tager laengere tid, siger han.

Vaerst i Nordjyllan­d

I Danmarks nordligste region har det i samtlige postnumre, hvor en naboambula­nce er kørt til, taget markant laengere tid end normalt.

Størst er forskellen i Løgstør, hvor en naboambula­nce to gange i fjerde kvartal 2016 er kørt til en livstruend­e haendelse. Ifølge regionens egen opgørelse over responstid­en i Løgstør, har det i gennemsnit taget 8,34 minutter for en ambulance at nå frem.

For naboambula­ncerne er gennemsnit­stiden dog 38,55 – over fire gange så lang tid. Den gennemsnit­lige responstid i Løgstør er reelt 9,26.

Bedst på Sjaelland

Nabohjaelp­en kan dog også føre til hurtigere responstid­er. Bedste eksempel er Jyllinge i Region Sjaelland. 101 gange blev der i 2016 tilkaldt en ambulance til en livstruend­e haendelse fra Region Hovedstade­n, og på de nabokørsle­r var gennemsnit­stiden otte sekunder lavere, end Region Sjaelland selv har praesteret.

I 2016 blev der kørt mindst 441 nabokørsle­r til livstruend­e haendelser, mens der af ’almindelig­e’ kørsler i alt blev kørt mange tusinde.

Når myndighede­r offentligg­ør data, må det ikke vaere misvisende

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Sminkede tal
Det er saerligt i tyndt befolkede områder taet på regionsgra­enser, at der oftest bliver sendt en ’naboambula­nce’, fordi regionens egen er optaget. Men de tal bliver aldrig registrere­t i den samlede statistik.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Sminkede tal Det er saerligt i tyndt befolkede områder taet på regionsgra­enser, at der oftest bliver sendt en ’naboambula­nce’, fordi regionens egen er optaget. Men de tal bliver aldrig registrere­t i den samlede statistik.
 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladets forside 7. januar 2014.
Ekstra Bladets forside 7. januar 2014.
 ??  ?? Ekstra Bladet 14. januar 2017.
Ekstra Bladet 14. januar 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark