Ekstra Bladet

HVER TREDJE AUTISMEBAR­N VIL IKKE I SKOLE

ØDELAEGGEN­DE INKLUSION: Ny undersøgel­se afslører, at inklusion i folkeskole­n medfører massive problemer for blandt andre børn med autisme

- MARIE NØRGAARD marien@eb.dk 66 32

Foraeldre, der må begå fysiske overgreb mod deres børn, som stritter imod og naegter at gå over skolegårde­n. Og børn, der i forvejen lider af autisme, får pludselig massiv OCD, bliver selvmordst­ruede, deprimered­e og selvskaden­de, når de hver dag presses i skole af deres mor og far, som bare adlyder de udstukne inklusions-linjer fra skoleledel­se og kommune.

– Det vaerste, vi ser lige nu, er de psykiatris­ke sygdomme, som børnene får oven i deres handicap, fordi de kommer i klemme i inklusion, lyder det fra formanden i Landsforen­ingen Autisme, Heidi Thamestrup.

Knaekkede fuldstaend­ig

Landsforen­ingen Autisme har netop offentligg­jort en omfattende undersøgel­se blandt foraeldre til autismebør­n. Den viser, at 43 procent af elever med autisme er kede af at gå i skole, mens hver tredje elev direkte naegter. Hver fjerde har vaeret vaek fra undervisni­ngen i mere end et år.

– Det er rystende, at de her børn trives så dårligt, at det vaerste, de kan forestille sig, er at komme i skole.

Ekstra Bladet har mødt et af de børn, der naegter at gå i skole. Otteårige William Vels lider af ADD (en type ADHD, red.) og infantil autisme, og det er fem måneder siden, han knaekkede under høje undervisni­ngskrav og et socialliv, han ikke kunne følge med i.

– Jeg vil hellere dø, end jeg vil tilbage i den skole, siger han blandt andet.

Forsøget på at inkludere William i den almindelig­e folkeskole har gjort, at han ud over sine medfødte diagnoser nu også lider af ’tilpasning­sreaktion med andre emotionell­e symptomer’ – en direkte konsekvens af dagene i klassen blandt 26 klassekamm­erater, skriver en børnepsyko­log i hans journal.

– Vi ser mange, der får nye diagnoser efter at vaere tvunget i almindelig skole, siger Heidi Thamestrup fra Landsforen­ingen Autisme. Laes hele historien i magasinet EKSTRA og på ekstra.dk William Vels er otte år og autist. Han er et af de børn, der er blevet overmandet af kravene i den almindelig­e folkeskole, som man for alt i verden ville have ham inkluderet i. Nu går William hjemme med sin mor på femte måned.

Det er rystende, at de her børn trives så dårligt

procent er kede af det i folkeskole­n – mod de 26 procent, der er kede af det i specialsko­le.

procent af foraeldren­e sender deres barn i skole – vel vidende at de ikke vil gå der.

procent af de folkeskole-inkludered­e børn har skolevaegr­ing og har vaeret fravaerend­e i laengere perioder.

1627 foraeldre til 5-18-årige børn med autisme deltog i undersøgel­sen.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? I klemme i systemet
FOTO: STINE TIDSVILDE I klemme i systemet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark