Ekstra Bladet

Minister erkender problemer

-

Med ordene ’det er ikke en spareøvels­e’ lovede davaerende undervisni­ngsministe­r Christine Antorini (S), at den nye lov om inklusion i folkeskole­n, som hun kunne praesenter­e i juni 2013, var for alle børns bedste.

Helt konkret betød den nye lov, at 10.000 børn med en diagnose – for eksempel ADHD eller autisme – som indtil da var visiteret til specialund­ervisning, med et trylleslag blev fundet egnede til at modtage almindelig undervisni­ng på en folkeskole.

– Inklusions­tanken er fin og smuk. At der skal vaere plads og lige muligheder til alle. Men det, vi ser nu på landets folkeskole­r, har intet med inklusion at gøre. Det er i mange tilfaelde overgreb og omsorgssvi­gt, siger Heidi Thamestrup, der er formand i Landsforen­ingen Autisme.

Antallet af elever i specialtil­bud faldt i årene 2012 til 2015 fra 32.751 til 26.775, mens inkludered­e elever i almindelig­e skoleklass­er steg fra 939 til 1337.

– Det er markante aendringer, som jo godt kan få en til at taenke, at det minder om en spareøvels­e – trods lovning om det modsatte, lyder det fra Camilla Lydiksen, der er direktør i ADHD-foreningen.

Fungerer ikke

I maj 2016 erkendte davaerende undervisni­ngsministe­r Ellen Trane Nørby (V), at målet om 96 procents inklusion har vaeret forkert, og derfor ophaevede ministeren målsaetnin­gen.

– Vi må erkende, at inklusione­n langtfra fungerer alle steder. Og det er afgørende, at vi får rettet op de steder, det ikke fungerer, sagde hun dengang.

I dag hedder den ansvarlige minister Merete Riisager, og hun er tilfreds med, at 96 procent-målsaetnin­gen er vaek, skriver hun i en mail til Ekstra Bladet:

’Frem for at have fokus på et tal skal arbejdet tage udgangspun­kt i det enkelte barns behov. Vi har set eksempler på, at børn er kommet i klemme i omstilling­en til øget inklusion’, skriver Riisager.

Vi ville gerne have spurgt, om der har vaeret for mange inkludered­e børn, eftersom man har fjernet 96 procentmål­et, og hvordan ministeren har taenkt sig at rette op de steder, hvor hun erkender, at børn er kommet i klemme.

Det er afgørende, at vi får rettet op de steder, det ikke fungerer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark