Ekstra Bladet

Grosjean: Naeste skridt er en skaerm hen over hjelmen

-

SOCHI (Ekstra Bladet): Midt i sidste års ophedede debat om sikkerheds­bøjlen halo bemaerkede Kevin Magnussen, at han slet ikke troede, at den løsning ville blive indført, når det kom til stykket.

Den profeti fik den danske racerkører ret i.

‘Glorien’ over køreren – at køre med den var ifølge Magnussen som at få en kasket trukket ned over øjnene – er blevet droppet. Imidlertid er det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, fast besluttet på at indføre øget cockpit-sikkerhed allerede naeste år.

Sammen med Formel 1’s øvrige parter besluttede forbundet i sidste uge at gå videre med en videreudvi­kling af Red Bulls forslag med en skaerm. Kørerne blev praesenter­et for tankerne i Shanghai, men officielle tegninger af de nye planer er ikke blevet offentligg­jort.

Farligt i regnvejr

Det har fået debatten om nødvendigh­eden til at blusse op igen, og kørerne er dybt splittede.

Generelt deler de sig i to lige store grupper.

Modstander­ne, som taeller blandt andre begge Haas- og Renault-kørere, er de mest højrøstede, mens tilhaenger­ne gør mere opmaerksom på sig selv på de lukkede kørermøder end i pressen.

– Nogle vil have mere sikkerhed så hurtigt som muligt – andre vil ikke have noget overhovede­t. Jeg er imod alle løsningern­e. Formel 1 er tilbage, hvor det burde vaere, med cool og imponerend­e biler, siger franske Romain Grosjean.

– Naeste skridt er en skaerm hen over hjelmen, og jeg ønsker ikke at se Formel 1 med lukkede biler.

Franskmand­ens danske teamkammer­at mener, at den kommende skaermløsn­ing kan vise sig decideret farlig.

– Jeg mener ikke, at der er behov for den slags. Det bliver svaert i regnvejr. Selv uden en skaerm er det svaert at se noget, når det vådt. Jeg tror, at det bliver endnu farligere med sådan en på, siger Kevin Magnussen.

Som Haas F1-teamchef Günther Steiner jokede med over for Ekstra Bladet:

– Vi skal taenke os godt om. Jeg er ikke Formel 1-kører, men vi ved alle, hvor irriterend­e en beskidt rude er, og du ved om nogen, hvordan det er at køre, når det sner … Hvis det regner, og al olien ryger op, skal vi vaere sikre på, at skaermen er ren!

Det bliver interessan­t

Og så er der dem, der er mere positivt stemt. Felipe Massa, naturligvi­s. Brasiliane­ren var taet på at dø i 2009, da han blev ramt på hjelmen af en fjeder fra en anden bil. Men der er også andre.

Det bliver svaert i regnvejr. Selv uden en skaerm er det svaert at se noget, når det vådt

– Skaermen ser bedre ud! Formentlig er den ikke på samme sikkerheds­niveau som haloen. Men det handler om, hvor meget FIA kan udvikle den. Det bliver interessan­t at prøve den, siger Sergio Pérez.

– Jeg har ikke noget imod skaermen. Det er vigtigt altid at forbedre sig og udvikle – og sikkerhede­n skal altid forbedres, mener Valtteri Bottas.

Mercedes-teamkammer­aten Lewis Hamilton var en af de første og største modstander­e af ekstra cockpit-sikkerhed, men er nu gået over til det andet hold.

Han blev overbevist efter en briefing sidste år, hvor kørerne så, hvilke ulykker en bøjle kunne have afvaerget, og hvor de ingen effekt ville have haft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark