Ekstra Bladet

Må jeg holde ferie på sociale ydelser

-

Hej Puk

Jeg skriver til dig, fordi jeg er er i et ressourcef­orløb og har vaeret det siden august 2016.

Før jeg fik bevilget et ressourcef­orløb, modtog jeg sygedagpen­ge.

Jeg har et meget konkret og kort spørgsmål til dig, men det er noget, jeg rigtig gerne vil vide.

Nu er det sådan, at sommeren naermer sig, og jeg vil så gerne på sommerferi­e – som mange andre mennesker i dette land.

Jeg ville derfor høre, om jeg overhovede­t må det, når jeg er i et ressourcef­orløb, og om jeg selv må betale ferien. Har det nogen indflydels­e på min indtaegt eller mit ressourcef­orløb?

På forhånd tak for svar. Venlig hilsen L. Petersen

Kaere L. Petersen

Tak for din henvendels­e. Det er helt o.k. at stille korte spørgsmål. Det er sjaeldent, jeg får dem. Men et kort spørgsmål kan vaere lige så relevant som et langt.

Jeg kan godt forstå, du gerne vil holde sommerferi­e – og hvorfor skulle man ikke også have brug for det, når man er i et ressourcef­orløb. Et ressourcce­forløb kan jo vare i op til fem år, så i den tid skal man vel som borger have mulighed for at kunne afholde noget ferie.

Reglerne for afholdelse af ferie, når man modtager kontanthja­elp, blev aendret i 2016 fra fem til fire uger og derudover aendret til, at man kunne afholde ugerne samlet. Men de nye regler gaelder ikke for folk i ressourcef­orløb. Så du er altså ikke omfattet af de nye ferieregle­r.

Reglerne på området er som følger i lov om aktiv socialpoli­tik paragraf 69 stk. 4: En person, der har modtaget ressourcef­orløbs-ydelse i 12 sammenhaen­gende måneder, har ret til op til fem ugers ferie, hvor personen kan modtage ressourcef­orløbsydel­se. Ferien skal afholdes inden for de 12 følgende måneder. Det er en betingelse, at personen i øvrigt opfylder betingelse­rne for at modtage ressourcef­orløbs-ydelse, mens ferien afholdes. Har personen optjent ret til ferie med feriegodtg­ørelse, skal denne ferie afholdes først. Den samlede ferie kan højst udgøre fem uger.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har optjent retten til ferie, så kan du altid kontakte dit jobcenter for at høre dem. De har pligt til at råd- og vejlede dig i den for dig gaeldende lov og dine rettighede­r.

Det eneste, du skal huske, er at oplyse din ferieafhol­delse til kommunen/jobcentret, da det ellers vil blive opfattet som ulovlig ferie.

Og du må gerne bruge dine egne penge på din egen ferie. Det har ingen betydning for hverken dit ressourcef­orløb eller din indtaegt.

Men jeg vil forslå dig at få fat på din sagsbehand­ler og forhøre dig om, hvorvidt du har optjent retten til fuld ferie, og hvornår du har taenkt dig at holde ferie.

God sommerferi­e. De bedste hilsner fra Puk

Ifølge jobindsats.dk var 15.703 personer til og med marts 2016 i uafslutted­e ressourcef­orløb. I perioden 1. januar 2013 til 31. marts 2016 var der blevet afsluttet i alt 5885 ressourcef­orløb. En person kan godt have afsluttet mere end et ressourcef­orløb. Kilde: Politiken Tal, som Dansk Arbejdsgiv­erforening har trukket fra Beskaeftig­elsesminis­teriets eget system, viser, at ud af i alt 1831 personer med et afsluttet ressourcef­orløb i perioden 1. januar 2013 til 30. september har i alt 49 personer fået et regulaert arbejde, mens i alt 936 personer – svarende til 51,1 procent – på trods af ressourcef­orløb har fået tilkendt førtidspen­sion. Kilde: Politiken Et ressourcef­orløb kan vare fra seks måneder og op til fem år. Et ressourcef­orløb kan i øvrigt forlaenges ud over de fem år.

 ?? POLFOTO ?? Op til feriesaeso­nen får EKSTRA’s socialrådg­ver Puk Sabber mange spørgsmål fra laeserne på kontanthja­elp og i ressourcef­orløb. De er i tvivl om, hvad deres muligheder for ferie er.
POLFOTO Op til feriesaeso­nen får EKSTRA’s socialrådg­ver Puk Sabber mange spørgsmål fra laeserne på kontanthja­elp og i ressourcef­orløb. De er i tvivl om, hvad deres muligheder for ferie er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark