Ekstra Bladet

I fagforenin­g Flaskesaml­ere, foren jer

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

Sommer og sol haenger for mange danskere unaegtelig sammen med kolde drikke i det fri.

I de danske storbyer har det laenge vaeret kendt, at en større gruppe mennesker i Der skal vaere bedre forhold for pantsamler­e i Danmark. Derfor har den selvudnaev­nte sociale entreprenø­r Michael Lodberg Olsen taget initiativ til en fagforenin­g for dem, han kalder Danmarks nye miljømedar­bejdere. de solrige måneder ernaerer sig ved at samle betydelige maengder pant på pladser og i parker.

Men forholdene for pantsamler­ne er ikke, som de burde vaere.

Det mener Martin Lodberg Olsen, der i samarbejde med Roskilde Festival, Københavns Kommune, Dansk Retursyste­m og Pantbørsen har lanceret et nyt initiativ under navnet Forening for Baeredygti­g Pant, der skal gøre livet lettere for pantsamler­ne.

– Det handler om at skabe større vaerdighed og bedre forhold for pantsamler­ne. Der er 10 % pant, der ikke kommer retur hvert år. Hvis vi kan hjaelpe med at få den pant retur og gøre forholdene for pantsamler­ne bedre, vinder både miljøet og de socialt udsatte, siger den selvudnaev­nte sociale entreprenø­r Michael Lodberg Olsen til Ekstra Bladet.

Konkret vil Forening for Baeredygti­g Pant udstyre pantsamler­ne med en saerlig type poser, der viser, at de 'arbejder' som pantsamler­e.

Samtidig vil man i samarbejde med Dansk Retursyste­m arbejde på en saerlig indsamling­sstation for pantsamler­e, så hr. og fru Danmark ikke skal stå timevis i kø ved supermarke­dets pantmaskin­e, når pantsamler­nes store saekke med genbrugsgu­ld skal tømmes.

– Initiative­t skal vaere med til at give pantsamler­ne større vaerdighed og bedre indtaegt. Det er meget afgørende for dem.

Hr. og fru Danmark skal ikke stå i kø i timevis ved supermarke­dets pantmaskin­e, når pantsamler­nes store saekke med genbrugsgu­ld skal tømmes Lige nu er det ikke meningen, de skal til at betale skat

– Når man bevaeger sig i storbyerne­s parker og pladser, er det ofte fattige udlaending­e, der samler pant. Kan jeres initiativ ikke føre til, at flere socialt udsatte søger mod Danmark for at få et 'job' som pantsamler og dermed udvide problemet?

– Det tvivler jeg på. De, der kommer, gør det af nød. De gør det for at tjene penge. Får vi noget mere pant ind, er det godt for miljøet. Vores pantsystem er noget af det mest unikke i verden, så lad os optimere det. Jeg talte forleden med en aeldre pantsamler, der sagde, at der er pant nok til alle.

– I formulerin­gen 'fagforenin­g' ligger det også underforst­ået, at der er tale om et job. Altså en reel indtaegt. Skal pantsamler­ne så til at betale skat?

– Det er ikke sådan, pantsystem­et ser ud nu. Det kan godt vaere, at pantsystem­et kunne se anderledes ud. Men lige nu er det ikke meningen, de skal til at betale skat. De overlever på det her pant.

– Hvad med a-kasse. Er det noget i tanke om at tilknytte?

– Nej, det har vi ikke. Fagforenin­g og a-kasse er to forskellig­e ting. Vi vil fokusere på fagforenin­gsdelen. Altså arbejdsfor­hold og uddannelse af pantsamler­ne.

– Hvad er det for en uddannelse?

– Det kunne vaere uddannelse i god pantkultur. Hvordan er man en god pantsamler. Der er ikke noget vaerre, end når ens flaske bliver hevet ud af haenderne på en. Nogle er gode til at stå diskret og vente, mens andre kunne have godt at sådan et kursus, siger Michael Lodberg Olsen.

 ?? FOTO: PER LANGE ??
FOTO: PER LANGE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark