Ekstra Bladet

EN AF DRENGENE HAR RAKT HÅNDEN UD

Fire drenge blev i går fundet skyldige i at have kastet en flaske med braendende benzin mod en 16-årig dreng, som de kendte fra skolen

- TORBEN RASK

Stemningen i naevninges­alen i Horsens var spaendt til bristepunk­tet, da retsforman­d Charlotte Hove torsdag eftermidda­g laeste dommen op i den uhyggelige brandbombe­sag fra en kold og mørk februar-aften i år.

Tårer, lettelse, omfavnelse­r, spørgsmåls­tegn og lavmaelt diskussion mellem de tiltalte flankeret af foraeldre, pårørende og forsvarsad­vokater vidnede om et virvar af tanker og følelser hos de involvered­e i sagen, som samtidig satte gang i en landsdaekk­ende debat efterfølge­nde om integratio­n, retfaerdig­hed, jura og skolers handlekraf­t eller mangel på samme.

To af drengene blev idømt 12 måneders faengsel, hvoraf de fire måneder blev gjort ubetinget og skal afsones. De to andre fik en hårdere straf med i alt 18 måneders faengsel, hvoraf de seks måneder er ubetingede og skal afsones.

Offeret – den 16-årige Ali fra Afghanista­n var ikke til stede i retten. Men han er via sms blevet kontaktet af én af de fire dømte, efter at de blev løsladt i forlaengel­se af det sidste retsmøde i sagen i mandags.

– Ali er positiv over denne håndsraekn­ing og vil reagere på det, når sagen er slut, siger Alis bistandsad­vokat Simon Eilrich.

Forbitrede foraeldre

De blandede følelser og de mange spørgsmål i minutterne efter, at dommen var blevet laest op, byggede således på drengenes udsigt til igen at skulle vaek fra mor, far og friheden, fordi de med en såkaldt kombinatio­nsdom skal afsone hele den ubetingede del af deres straf. To af dem skal derfor i faengsel igen i tre måneder, mens de to andre kan nøjes med yderligere en måneds frihedsber­øvelse.

I de hektiske minutter efter domsafsige­lsen nåede Ekstra Bladet at kontakte to af de fire dømte drenges familier for at få en kommentar til, at der nu er trukket en streg i sandet. Foraeldren­e afviste dog i begge tilfaelde forespørgs­len med vrede og forbitrede ansigtsudt­ryk.

– Hvad tror du selv, hvislede én af foraeldren­e på vej ud i det milde maj-vejr med et blik, som bestemt ikke var mildt.

AErgerlig

– Jeg er aergerlig, for jeg havde regnet med, at min klient blev frifundet. Men når det er sagt, så er jeg glad for, at han fik den mildeste straf, sagde Mette Grith Stage, forsvarer for den af de fire tiltalte drenge, som efter sin foreløbige løsladelse efter sagens sidste retsmøde i mandags ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r tog kontakt via sms til brandoffer­et og skolekamme­raten Ali. En håndsraekn­ing, som Ali ifølge sin bistandsad­vokat, Simon Eilrich, har taenkt sig at reagere positivt på.

Advokat Michael Juul Eriksen forsvarer den af drengene, som kastede vodka-flasken med braendende benzin mod Ali. Han – advokaten – er ikke overrasket over sin klients dom på i alt 18 måneders faengsel.

– Nu skal vi taenke os rigtig godt om, inden vi beslutter, om vi vil anke dommen til landsrette­n, sagde Michael Juul Eriksen med henvisning til, at der i en anke ligger en risiko for en skaerpelse såvel som en chance for en formildels­e af byretsdomm­en.

På grund af, at straffene er på maksimalt seks måneders ubetinget faengsel og

drengenes unge alder, er det sandsynlig­t, at de kan afsone den sidste del af deres straf i fodlaenke.

– Afgørelsen i en eventuel ankesag vil formentlig først ske om et halvt år, så det skal selvfølgel­ig med i overvejels­erne. Er det vaerd at vente i seks-syv måneder mere på at få vished for, om en straf bliver anderledes, når man samtidig ved, at der en god chance for, at man kan have afviklet straffen i en fodlaenke inden da, sagde Henrik Stagetorn, forsvarer for en anden af de fire dømte drenge.

Har sat sindene i kog

Er det vaerd at vente i seks-syv måneder mere på at få vished for, om en straf bliver anderledes

De fire dømte drenge – tre på 15 og en på 16 år – har hidtil vaeret varetaegts­faengslet i surrogat på forskellig­e, lukkede ungdomsins­titutioner tilhørende kriminalfo­rsorgen. I den periode har de kun haft mulighed for én times besøg fra foraeldre og pårørende hver uge. Da de så hinanden ved det første retsmøde 18. april, var der tydelig gensynsgla­ede, selv om tre af de fire siden sagde, at det var den fjerde, som kastede brandbombe­n.

Domsmandsr­etten valgte at laegge vaegt på, at de fire i forening satte ild til jaevnald-

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? – Jeg er aergerlig, for jeg havde regnet med, at min klient blev frifundet, sagde en af forsvarern­e Mette Grith Stage. I baggrunden Michael Juul Eriksen, som er forsvarer for den af drengene, som kastede vodka-flasken med braendende benzin.
FOTO: CLAUS BONNERUP – Jeg er aergerlig, for jeg havde regnet med, at min klient blev frifundet, sagde en af forsvarern­e Mette Grith Stage. I baggrunden Michael Juul Eriksen, som er forsvarer for den af drengene, som kastede vodka-flasken med braendende benzin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark