Ekstra Bladet

PILOT REDDEDE U

I I knap en time sad 45-årig mand fast under fly i 2500 meters højde

- LINETTE KRØGER JESPERSEN linette.@eb.dk PRIVATFOTO

Det er stadig ikke rigtig gået op for piloten Leif Johannsen, at han udførte en sensatione­l landing onsdag aften og reddede en 45-årig mands liv.

Manden var hoppet ud i faldskaerm fra 2500 meters højde fra Leif Johannsens Cessna-fly, men forinden var hans fod uvist af hvilken grund blevet vinklet ind i en såkaldt ’static line’, som var blevet brugt ved et tidligere spring.

– Det er ikke rigtig gået op for mig endnu. Jeg har bare passet mit arbejde, og det er så gjort, som det skulle. Der er jo ikke nogen fast procedure for sådan noget. Det er måske første gang i danmarkshi­storien, siger Leif Johannsen ydmygt til Ekstra Bladet, da han er tilbage på Lindtorp Flyveplads ved Holstebro dagen derpå.

Landede med 100 km/t.

Den spektakula­ere situation varede naesten en time, mens faldskaerm­sudspringe­ren hang med hovedet nedad tre-fire meter under flyveren.

Han fortaeller, at han handlede på rygraden, da han skulle lave redningen.

– Jeg kender det her fly som min egen bukselomme, og jeg vidste, at jeg ikke skulle komme for meget op i fart, så han kom til skade.

Han siger, at han landede med 75 knob minus vinden, hvilket kan omregnes til 100 km/t.

Overlevede mirakuløst

Manden overlevede mirakuløst med en forstraekn­ing i lysken og en hudafskrab­ning.

Leif Johannsen holdt hovedet koldt, men var alligevel også meget bevidst om, at det kunne gå galt.

– Jeg taenkte ’nu ved jeg ikke, om vi slipper helskindet fra det her, eller om jeg skal ned og slå ham ihjel’. Men heldigvis så virkede planen, siger han og tilføjer, at han også var bekymret for, om springeren ville udløse sin skaerm i panik.

– Den tanke strejfede mig også. Jeg var hele registret rundt. Det er helt klart, at det ville vaere et skraekscen­ario. Så havde vi ikke haft ret gode odds nogen af os, siger han.

Faktisk havde Leif Johannsen allerede opdaget, at der var noget galt, da han fik et opkald over radioen om, at han havde en springer haengende under flyet.

Dårlig situation

Han havde opdaget linen og forgaeves forsøgt at traekke den ind.

– Jeg havde ikke landet med ham, for jeg vidste, at der var noget galt. Jeg ville have en inspektion af flyet, inden jeg landede. Men så langt nåede det slet ikke, siger han og fortsaette­r:

– Der taenkte jeg, at det er en rigtig dårlig situation, som jeg kun har set en gang før – på en tv-udsendelse fra udlandet.

Han fortaeller, at han undervejs ikke havde kommunikat­ion med manden, der hang under ham.

– Han hang derude, og jeg håbede på, at han bare stolede på, at jeg gjorde noget rigtigt inde i flyet. Jeg kan godt forstå, hvis han spraellede lidt på vej ned, for han har nok taenkt, at nu var jeg ved at lande, nu har jeg fem minutter tilbage. Det kan jeg godt forstå, siger han og fortsaette­r:

– Da jeg opdagede, at han var der, steg jeg op i højden igen, så jeg var helt sikker på, at han var klar over, at vi var ved at ivaerksaet­te et eller andet.

Fly er mere sikre end bil

Han fik første-instruktør­en til at holde øje med glidevinkl­en ned til pladsen, kontra hvor højt springeren hang under flyet, sådan at han ikke pludselig skulle ramme et hegn for enden af banen.

– Vi skulle gerne ramme det der skum. Og der fik jeg en god tilbagemel­ding, siger han.

– Du må have haft en puls på rigtig meget?

– Det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk, jeg har taget det stille og roligt hele vejen. Hvis ikke man gør det, så giver det panik. Og det nytter ikke, siger han.

Han var oppe og flyve i dag med Havarikomm­issionen, og han har intet problem med at vaere ’oppe på hesten igen’.

– Nej, jeg er stadig overbevist om, at flyvning er mere sikkert end at køre på vejen, fastslår han.

Den 45-årige faldskaerm­sudspringe­r er stadig indlagt, oplyser familien til Ekstra Bladet.

 ??  ?? Drama Cessna-flyet på vej ned med den 45-årige udspringer haengende tre-fire meter under sig.
Drama Cessna-flyet på vej ned med den 45-årige udspringer haengende tre-fire meter under sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark