Ekstra Bladet

Derfor gik det galt

-

– Springeren skal forlade flyveren og opdager ikke, at en static line, som er blevet brugt tidligere i flyveren, har viklet sig rundt om hans fod. Han springer ud, og så sidder han fast i flyveren og haenger dernede, fortaeller Dennis Werenskiol­d, formand for Dansk Faldskaerm­s Union, om årsagen til, at faldskaerm­sudspringe­ren hang under et fly.

På trods af den skraemmend­e situation håndterede eleven dog sagen fuldstaend­ig efter bogen, fortaeller formanden.

– Han har åndsnaerva­erelse nok til at gøre praecis det, han er blevet undervist i. Nemlig ikke at gøre noget som helst. Og det giver jo piloten mulighed for at forsøge at få skåret static linen over, som han haenger i. Men det kan ikke lade sig gøre.

Havde 25 spring bag sig

En static line er en line, der binder elevens faldskaerm fast til flyveren, så den udløses automatisk.

Men mirakel-springeren var relativt erfaren med 25 spring på bogen. Man skal have 40 spring for at vaere faerdigudd­annet certifikat­springer.

– Han var så langt fremme i sit uddannelse­sforløb, at han selv skulle traekke sin faldskaerm. Så det var meningen, at han skulle vaere i frit fald i 1500 meter og så traekke sin skaerm. Men gudskelov lod han vaere med det. Hvis han havde trukket skaermen, mens han hang i flyveren, så havde alting vaeret noget skidt. Så var flyveren styrtet ned, konstatere­r han.

Han fortaeller, at han aldrig har oplevet noget lignende.

– Det er klart, at nu gennemgår vi hele forløbet med vores instruktør-gruppe og havari-gruppe, og så vurderer vi, om vi skal foretage nogle aendringer i vores procedurer. Eller at vi ikke kan lave nogle aendringer, der kan forbedre noget som helst. Men det er klart, at vi lige skal have alle fakta på plads og debriefet og talt med alle, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark