Ekstra Bladet

EU-regler gør din mobilregni­ng dyrere

HÅRD KRITIK AF JENS ROHDE Han stod fadder til EU-regler om roaming – nu stiger prisen, og servicen falder

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

De kommende uger vil tusindvis af danskere få en kedelig besked fra deres teleselska­b. Prisen på mobilabonn­ementet stiger, eller servicen falder. I nogle tilfaelde begge dele.

Forklaring­en er ifølge telebranch­en de nye regler for roaming, som den radikale Jens Rohde i flere år har vaeret bannerføre­r for at få indført. Reglerne traeder i kraft 15. juni.

De giver kunderne ret til at bruge deres mobilabonn­ement til samme pris overalt i EU. Men teleselska­berne vil ikke lege med og haever nu priserne for at få penge i kassen.

– Politikern­e løb ind ad en åben dør med deres regler, fordi priserne allerede var faldet markant over en laengere periode. Der var også produkter på markedet, som var rigtig attraktive for kunderne, siger Jakob Willer, der er direktør i brancheorg­anisatione­n Teleindust­rien.

Gratis koster også penge

– Men den store fejl begik man ved at sige, at nu skal roaming vaere gratis. For det Jens Rohde lader sig ikke rokke. Uden de nye regler ville danske forbrugere fortsat betale en vild overpris for at bruge deres mobil i udlandet, mener han. er ikke gratis for teleselska­berne at tilbyde roaming.

Ifølge Jakob Willer er problemet de takster, som teleselska­berne fortsat skal betale hinanden. I år er prisen 57 kroner pr. gigabyte data, danske mobilkunde­rne bruger i et fremmed netvaerk. Alene i år ventes den regning at koste teleselska­berne op mod 300 millioner kroner.

– Det svarer til, at vi alle går ned til bageren og henter gratis wienerbrød. Men han skal betale for aeg, mel og sukker.

– Konsekvens­en er, at enten holder bagerne op med at producere wienerbrød eller saetter prisen op på franskbrød­et. Sådan er det også i teleselska­berne. Det er jo en umulig situation.

God idé men ringe aftale

Jens Rohdes politiske modstander i Europa-Parlamente­t, Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti, er enig i kritikken.

– Jeg er dybt skuffet over, at det her ender med, at den almindelig borger derhjemme får regningen for, at andre rejser rundt i Europa og bruger deres mobiltelef­on. For det er jo konsekvens­en af aftalen, siger Dohrmann til Ekstra Bladet.

Han er enig i målsaetnin­gen

De nye regler fra EU får teleselska­berne til at forringe dit abonnement – men du har et sikkert trumfkort! Laes EKSTRA Lørdag

bag aftalen, men resultatet er blevet dårligere, end han havde håbet.

– Den konkurrenc­e, der de seneste år er skabt på markedet, viser jo også, at der sagtens

kan laves fordelagti­ge mobilaftal­er, uden at EU skal lave regler for det, mener han.

 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD ?? Vissevasse
FOTO: MIRIAM DALSGAARD Vissevasse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark