Ekstra Bladet

Danskere var ’krigere’ for Islamisk Stat

- THEA PEDERSEN ARKIVFOTO: AP tp@eb.dk KØBENHAVN: KØGE: LEJRE: ODSHERRED: SØNDERBORG: KØGE:

En fik bombetraen­ing. Tre var i vaebnet kamp. Men faelles for de seks danskere, der er blevet tiltalt for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat, er, at de alle indskrev sig som krigere for terrorgrup­pen.

Det afslører anklageskr­ifterne, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, mod de danske maend fra den omfattende sag, der har vaeret efterforsk­et i over et år. at alle seks er tiltalt for i perioder tilbage i 2013 og 2014 at vaere rejst ind i Syrien, hvor de modtog våbentraen­ing og blev oplaert i at begå terrorhand­linger.

Det fremgår også, hvordan de indskrev sig hos Islamisk Stat via deres medlemsreg­ister under titlen som ’kaemper’ eller ’kriger’. En velkendt procedure hos IS, når nye rekrutter melder sig for at kaempe under den sorte fane.

Det var en omfattende medlemslis­te over IS’ krigere, der bragte de danske myndighede­r på sporet af de seks maend. Via et usb-stik I alt seks danske maend er tiltalt for at have ladet sig hverve til Islamisk Stat i Syrien. Tre af dem er tiltalt for at have vaeret decideret i kamp.

tilvejebra­gt af FBI stod de nemlig registrere­t som ISkrigere. Det oplyser vicestatsa­dvokat Anders Riisager til Ekstra Bladet.

– Sagerne stammer fra Islamisk Stats medlemskar­totek over deres udenlandsk­e krigere, lyder det fra vicestatsa­dvokaten om de seks danske maend, der er mellem

21-29 år og nu risikerer at miste deres danske statsborge­rskab.

Plejede de sårede IS-krigere

Alle seks er også tiltalt for at have ageret ’velgørenhe­dsarbejder­e’ for IS ved ’uddeling af mad, vand og tøj, opbygning af huse og pasning af

sårede’, men tre af dem – en 22-årig og to på 26 år – står tiltalt for at have vaeret i decideret kamp for Islamisk Stat.

En 25-årig mand fra Aarhus-området blev under sit ophold også traenet i ’bombesprae­ngninger’. Alle naegter sig skyldige i anklagerne.

Et tip førte torsdag politiet til en adresse syd for Slagelse, hvor man indledte en ransagning. I boligen fandt man en pistol med tilhørende ammunition. En 48-årig mand blev anholdt og fremstille­t i grundlovsf­orhør for ulovlig våbenbesid­delse.

En 18-årig mand med relationer til bandegrupp­eringen LTF blev anholdt og sigtet for et drabsforsø­g, hvor han affyrede seks skud mod flere personer 20. april på Dalslandsg­ade på Amager. Den 18-årige blev fremstille­t og varetaegts­faengslet i sagen.

Flere guldsaelge­re blev anmeldt af bilister, først på Køge Bugt Motorvejen og senere fra Vestmotorv­ejen. Guldsaelge­rne opererer fra deres biler, hvor de forsøger at saelge metal som guld og dermed lokke penge ud af kunderne. Ofte under påskud af at vaere nødstedt på motorvejen. Ingen blev dog anholdt i sagen.

En meget vred 18årig asylsøger smadrede torsdag eftermidda­g flere vinduer i et flygtninge­center, fordi han skulle flytte vaerelse. I alt 33 vinduer og en fladskaerm blev ødelagt med en nødhammer, han havde anskaffet sig. Han blev sigtet for haervaerk.

Ejeren af en forlystels­espark ved Svinninge vågnede brat natten til fredag, da han hørte nogle drøne rundt på hans mini-laessermas­kine. For at stoppe gerningsma­endene parkerede han sin egen bil foran indgangen. Herefter tog de to fartbøller flugten til fods over en mark. Han fik dem kaldt tilbage, og politiet anholdt derefter en 22-årig og en 23-årig mand for tyveri. De blev løsladt senere.

En 37-årig rumaensk statsborge­r blev fredag faengslet for indbrud i flere varebiler. Rumaeneren blev hentet i sit hjemland efter en europaeisk arrestordr­e. Manden mistaenkes for at vaere involveret i en større sag om organisere­t kriminalit­et.

En ung mand befandt sig i en ordentlig koger af diverse stoffer, da han blev stoppet af politiet på Kløvervej. Han var ikke kun påvirket af hash, men også amfetamin og kokain. Han havde desuden ti ampuller med dopingmidl­er og et gram hash på sig og kørte i en bil uden nummerplad­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark