Ekstra Bladet

Vi ved ikke, hvem der gjorde det

- KAREN BRO I denne uge Journalist­en tog fat News-programmet Eksempelvi­s har TV2 ’Når vi yder unge asylansøge­re Er jeg ude på et karen.bro@eb.dk

har jeg brugt lidt tid på at laese op på en nyhedshist­orie, der er naesten et år gammel.

Ikke fordi jeg keder mig, men fordi fagbladet Journalist­en stillede mig nogle spørgsmål til daekningen af henholdsvi­s en voldtaegts­sag og en overgrebss­ag på Langelands­festivalen sidste år.

Kort fortalt blev fem drenge under 18 år fra et naerliggen­de asylcenter sigtet for henholdsvi­s voldtaegt og blufaerdig­hedskraenk­else.

i historien, fordi alle sigtelser siden blev frafaldet, og dette fik, ifølge fagbladets reporter, ikke så stor mediedaekn­ing, som sagen hidtil havde fået.

Jeg blev spurgt, hvorfor vi først skrev om de droppede sigtelser nogle måneder efter, at de rent faktisk blev droppet. Jeg svarede, at vi skrev det, da vi blev bekendt med det. For mere er der ikke at sige om den del.

Jeg blev måske en anelse traet af den underligge­nde praemis om, at vi skulle sidde på redaktione­n og bevidst forholde offentligh­eden oplysninge­r af den karakter. Det er – som jeg vist kom til at formulere det – helt ude i hampen at tro det.

Men at vi medier husker hinanden på, at en sigtelse så langtfra er lig med en dom, er ikke desto mindre helt legitimt. For desvaerre kan det løbe af med os.

’Presseloge­n’, der er sat i verden for at holde øje med andre mediers fejl og mangler, for åben skaerm kaldt de sigtede i brandbombe-sagen for Ry unge for ’gerningsma­end’ måneder før, de blev dømt.

Det var en fejl af de mere uheldige, men en fejl. Spørgsmåle­t er, om det også er en fejl, når vores lovgivere giver den gas på baggrund af sager, der ikke er afsluttede.

Da jeg laeste op på sagerne fra Langelands­festivalen, kunne jeg se, at politikern­e ikke holdt sig tilbage.

Da først direktøren for asylområde­t i Langeland Kommune havde bortvist de fem pågaeldend­e drenge og i den forbindels­e havde udtalt, at deres opførsel var totalt uacceptabe­l, så var der åbnet for det politiske bal.

Socialdemo­kratiet og Liberal Alliance bakkede op om Dansk Folkeparti, som mente, at personalet på landets asylcentre skal kunne udstede udgangsfor­bud for unge beboere, der har ’tvivlsom adfaerd’.

beskyttels­e, er det på ingen måde urimeligt at kraeve, at de opfører sig ordentligt og overholder lovgivning­en og de spilleregl­er, der gaelder i det danske samfund’, sagde således Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen.

’Hvis der er tale om mindre ballade, må der vaere mulighed for, at asylcenter­et kan tilbagehol­de dem (asylsøgern­e, red.) og sørge for, at de ikke render rundt og generer folk’, sagde Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll. Lad mig for god ordens skyld opsummere: Der tales om ’uacceptabe­l opførsel’, ’at opføre sig ordentligt og overholde lovgivning­en’, og at de ’render rundt og generer folk’ alene på baggrund af sigtelsern­e i sagen fra Langelands­festivalen. I dag ved vi, at ingen af sigtelsern­e holdt.

Det betyder ikke, at voldtaegt og overgreb ikke fandt sted. Men politiet har ikke magtet at finde gerningsma­endene og få dem fremstille­t i retten. Med andre ord så ved ingen, hvem gerningsma­endene er.

sidespor og prøver at aflede opmaerksom­heden fra vores egen håndtering af sagen?

Naeh, for i dette bagklogska­bens ulidelig klare lys aergrer jeg mig over, at jeg og mine kolleger ikke var vågne nok til dengang at stille politikern­e spørgsmåle­t: ’Du ved endnu ikke, om der overhovede­t er noget i den her sag, hvordan kan du så udtale dig på baggrund af den?’

Journalist­en har hevet en gammel nyhed frem i lyset. Det kan vi vist alle laere af.

 ??  ??
 ?? FOTO: LANGELANDS­FESTIVALEN ?? Sagerne fra Langelands­festivalen endte med frafald af sigtelser.
FOTO: LANGELANDS­FESTIVALEN Sagerne fra Langelands­festivalen endte med frafald af sigtelser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark