Ekstra Bladet

Nationalis­t fra ghettoen

-

– Jeg støtter Marine Le Pen, for det er den eneste kandidat i praesident­valget, der fremhaever den franske nations identitet.

Det siger Rami Yousef, der viser rundt i det område, der i daglig tale kaldes neuf trois 9-3 – efter postnummer­et. Et område, der er både berømt og berygtet. Her ved det store stadion Stade De France er der fint – men man skal ikke langt vaek, før man kommer ind i de farligere områder – det, de kalder banlieues på de her kanter. På dansk: ghettoer. Store dele af befolkning­en her har rødder i Nordafrika, og en del af disse banlieues er såkaldte no go-zoner, hvor politi og brandvaese­n har svaert ved at operere.

Stade De France kom endnu en gang på verdenskor­tet, da stadion blev angrebet af terroriste­r, der i november 2015 slog til i koordinere­de angreb forskellig­e steder i Paris. I alt blev 130 slået ihjel – langt de fleste på spillested­et Bataclan, hvor 89 blev draebt. Den slags giver også Marine Le Pen vind i sejlene.

– Hun er den første til at saette franske interesser først, og hun vil vaere den eneste, der i dag forsvarer franskmaen­dene mod Macron, som hele tiden forsøger at udbrede en vild globaliser­ing, siger Rami Yousef, hvis foraeldre har oprindelse fra den kristne befolkning­sgruppe assyrerne i Mellemøste­n.

Anden runde af det franske praesident­valg foregår i morgen.

Første runde blev afholdt 23. april, hvor de to, der fik flest stemmer, gik videre til den afgørende runde.

Det blev Marine Le Pen fra det nationalis­tiske Front National og Emmanuel Macron. Han er tidligere medlem af socialistp­artiet, var i en periode uafhaengig og har nu startet sit eget parti.

Marine Le Pen er datter af Jean-Marie Le Pen, som hun overtog styringen af partiet fra. Faderen var kendt for sine antisemiti­ske holdninger, og han og ligesinded­e er blevet smidt ud af partiet.

Macron står i meningsmål­ingerne til at vinde, men der er nogle usikkerhed­er – blandt andet viser tidligere valg, at mange ikke vil indrømme, at de stemmer på Front National, når de bliver spurgt. Blandt andet er der spekulatio­ner om, at en del, der stemte på den konservati­ve Fillon, der ikke kom i anden valgrunde, kan finde på stemme på Le Pen, men ikke siger det højt.

Den franske praesident vaelges for en periode af fem år, og som i USA er den franske praesident­post ganske magtfuld og ikke en kransekage­figur som i andre lande som Island, Irland og Finland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark