Ekstra Bladet

BETJENT PILLER MASKEN AF

I NAZI-LØGNER Efter et gravearbej­de på Rigsarkive­t er det lykkedes politibetj­enten Martin Q. Magnussen at finde frem til de gulnede dokumenter, der afslører, at dansk ’krigshelt’ har levet på en stor løgn. I virkelighe­den arbejdede han for nazisterne

- JANUS ØSTERGAARD CAROLINE CLANTE

Da Martin Q. Magnussen finder sagsmappen fra 1948 med 150-200 gulnede dokumenter, er han hurtigt klar over, at han har gjort lidt af et scoop.

Forinden har politibetj­enten fra Naestved i en laengere periode ledt med lys og lygte efter alle sagsaktern­e, som arkivet ligger inde med om en nu 96 år gammel mand ved navn Hugo Plaun.

Gennem omveje har han nu fundet den store maengde historiske dokumenter, som afslører, at Hugo Plaun slet ikke er den danske krigshelt, som han vidt og bredt har udgivet sig for.

Ja, faktisk har Hugo Plauns løgnhistor­ie om, at han under Andens Verdenskri­g ydede en heltemodig indsats for de britiske specialsty­rker, skaffet ham varme håndtryk med ingen ringere end den britiske kronprins Charles og Natos tidligere generalsek­retaer Anders Fogh Rasmussen.

Men sandheden er, at Hugo Plaun i stedet har arbejdet som korrespond­ent for det nazistiske Waffen SS.

Tre dokumenter

Fredag kunne Weekendavi­sen oprulle Hugo Plauns store bedrag i samarbejde med Martin Q. Magnussen, efter at betjenten har researchet i straffesag­en, som blev ført mod Plaun i forbindels­e med retsopgøre­t efter Anden Verdenskri­g.

– På et tidspunkt får jeg et tip om, at jeg skal prøve at kigge naermere på en, der hedder Hugo Plaun, og jeg finder hans sag inde på Rigsarkive­t, fortaeller Martin Q. Magnussen til Ekstra Bladet om baggrunden for, at han begynder at interesser­e sig for Hugo Plauns sag.

I første omgang får Martin Q. Magnussen dog slet ikke bid:

– Problemet er, at der i hans sag kun ligger tre dokumenter med et meget kort referat af hans dom fra 1946 for at have arbejdet for Waffen SS. Der findes ikke mere i sagen, så på det tidspunkt mener jeg ikke, at der er nok dokumentat­ion til at afsløre hans løgne.

– Men på bagsiden af hans straffesag kan jeg se, at der er en henvisning til en nyere sag fra 1948. Gennem en måned til halvanden finder jeg gennem forskellig­e bøger på Rigsarkive­t frem til denne mappe, hvor alle hans straffesag­er ligger.

Med denne sagsmappe i hånden er Martin Q. Magnussen i stand til at afsløre alle Hugo Plauns løgnhistor­ier.

Løgn på løgn

I første omgang bliver Plaun afhørt af de svenske myndighede­r, efter at han i 1944 er flygtet til broderland­et.

– En normal retsopgør-sag mod en frivillig dansker fylder tre-fire sider med en afhøringsr­apport, men i Hugo Plauns straffesag findes der for det første en 20 sider lang afhøringsr­apport fra de svenske myndighede­r, hvor han prøver at bilde dem ind, at han har arbejdet som spion i Tyskland for den danske

Han påstår også, at han var med til at afsløre V1-bomberne

modstandsb­evaegelse.

– Han påstår også, at han var med til at afsløre V1bomberne (saerlige krydsermis­siler, som den tyske haer affyrede under Anden Verdenskri­g, red.). De svenske myndighede­r finder ud af, at

Han bilder de danske myndighede­r ind, at han har vaeret hemmelig agent i Tyskland

hans historie er falsk, og han bliver interneret i Sverige, siger fortaeller Martin Q. Magnussen, der fortsaette­r:

– Da han efter krigen får sin sag behandlet i Danmark, bilder han også de danske myndighede­r ind, at han har vaeret hemmelig agent i Tyskland. I den forbindels­e bliver han overflytte­t til den engelske efterretni­ngstjenest­e SIS (Secret Intelligen­ce Service) i Danmark. Fra dansk side mener man, at Hugo Plauns historie er så fantastisk, at den må have interesse for de britiske myndighede­r.

– De britiske myndighede­r laver en meget grundig afhøring af Hugo Plaun. Her forklarer han eksempelvi­s i detaljer, hvordan han har vaeret i ildkamp i Berlins gader med andre danskere, der ifølge Plaun finder ud af, at han er spion.

Erkender løgnen

– Men de britiske myndighede­r tager ham i, at det er løgn, alt det han fortaeller. Og så erkender han straks løgnen. Hver gang, han bliver taget i en løgnehisto­rie, erkender han faktisk, at det er en løgn, forklarer Martin Q. Magnussen.

Hugo Plaun ender med at blive idømt halvandet års faengsel efter krigen. Men ikke desto mindre går der alligevel 70 år, før Hugo Plauns

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP/POLFOTO ?? Håndtryk af Charles
Hugo Plaun (med den sorte kasket) iblandt danske krigsveter­aner, der hilser på Prins Charles i 2012.
FOTO: STINE BIDSTRUP/POLFOTO Håndtryk af Charles Hugo Plaun (med den sorte kasket) iblandt danske krigsveter­aner, der hilser på Prins Charles i 2012.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark