Ekstra Bladet

Laeger har egen agenda

- Regina Hillerup Gildbrovej 68 Ishøj

En afgørelse om førtidspen­sion afgøres på basis af en ressourcep­rofil, hvor en speciallae­geerklaeri­ng kan vaere én af 12 parametre, hvor speciallae­geerklaeri­ngen og laegekonsu­lenten har den vigtigste rolle. Fyraftensk­linikker drives typisk af flere hospitalsl­aeger i faellesska­b, hvor de efter endt arbejdsdag tager én eller flere patienter ind til en speciallae­geundersøg­else i forbindels­e med deres pensionssa­g. Patienten har krav på at få en diagnose og at få vurderet skånehensy­n og behandling­smulighede­r. Ofte er der meget kort afstand fra jobcentren­e og medicinali­ndustrien til laegekonsu­lenten, hvor denne tjener ganske betydelige honorarer for udstedelse af speciallae­geerklaeri­nger, som sparer kommunerne for mange penge til førtidspen­sion.

Ofte har laegekonsu­lenten sin egen dagsorden – nemlig sin politiske overbevisn­ing, hvor denne ofte er politisk aktiv i Venstre eller konservati­ve, hvilket ikke taler til den syges fordel. Laegekonsu­lenten er derfor ikke neutral og uvildig og udfaerdige­r derfor ikke en objektiv speciallae­geerklaeri­ng. Taenk engang, at vi har nogle partier og politikere, der ikke kan blive enige og få en lov igennem, der afskaffer foraeldels­esfristen for anmeldelse af misbrug og mishandlin­g af børn. Hvem kan dog tro, at børn, som har vaeret udsat for nogle afskyelige handlinger, kan have overskud inden for fem år til at laegge sag and mod den skyldige eller dem, der har svigtet tilsynet med børnene?

Norge og Sverige har taget ansvar for deres svigt af børn. I Sverige kan børn, der er født mellem 1920-1980 og har vaeret udsat for overgreb, hente en formular og udfylde den. Så vil staten undersøge sagen og se, om de har svigtet, og udbetale erstatning i forhold til sagens karakter.

Jeg blev selv anbragt, da jeg var fem måneder gammel. Derefter blev jeg anbragt hos en familie. Det var knap 13 år i helvede, med psykisk og fysisk tortur og sult. Jeg er aldrig kommet mig over det. Derefter til en familie, hvor staten anbragte mig, hvor man skulle arbejde fra morgen til aften.

Hvordan kunne staten anbringe mig der? Familien kunne kun vaere glade, staten betalte dem for at have mig, ligesom en plejefamil­ie får betaling i dag. K. Christense­n efterlyser en lov, der beskytter børn, der svigtes.

Fra 1925 til 1976, hvor bistandslo­ven kom, var der en lov, hvor der stod, at foraeldrel­øse børn var staten vaerge for, det maerkede jeg

ikke noget til, selv om jeg ved, der er blevet klaget igennem tiden over min situation. Derfor burde staten tage ansvar for, at de har

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ??
FOTO: THOMAS BORBERG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark