Ekstra Bladet

NIKOLAJ: FJERN HÅNDBOLD FRA OL

PROVOKATIO­N: Håndbolden er afhaengig af EM- og VM-slutrunder hvert år, og derfor er OL det eneste sted, vi kan skaere, siger den ny landstraen­er

- UNGARN Jan Kjeldtoft toft@eb.dk

BUDAPEST (Ekstra Bladet): Nikolaj Jacobsen har et fraekt forslag: Drop håndbolden ved OL! Det har med garanti ikke vaeret et punkt på dagsordene­n i denne uge, hvor han for første gang har samlet sine OL-guldvinder­e fra Rio i Herning, Hammerum – og Budapest.

Det er heller ikke med hjertet koblet til, han fremsaette­r sit forslag.

Det stammer udelukkend­e fra hjernen.

OL er det eneste sted, håndbolden ifølge den debuterend­e landstraen­er og dobbeltjob­ber med base i RheinNecka­r Löwen kan skaere ned på de stadigt stigende strabadser.

– OL-guld er det største og mest eksponered­e, man kan vinde i håndbold, og jeg håber naturligvi­s, vi er med naeste gang i Tokyo i 2020. Jeg nåede det aldrig som spiller, nu vil jeg gerne opleve det som landstraen­er – det er ligesom meningen med det hele, siger Nikolaj Jacobsen.

Presset Bundesliga

Men landsholds­spillerne – og specielt dem med adresse i Tyskland – har nået et maksimum, hvor benhårde liga-kampe med tilhørende dagsrejser i bus frem og tilbage kombineret med en stenhård Champions League og tilsat pokalturne­ring plus det løse ramler totalt sammen med landsholds-aktivitete­rne og slutrunder hvert år i januar.

Og EM- eller VM-slutrunder hvert år i januar kan og skal man ikke aendre ved, mener landstraen­eren.

– Jeg må bare sige, at efter der er kommet slutrunder hvert år, har håndbolden fået et boom, og jeg tror ikke, håndbold er stor nok til at overleve i konkurrenc­en, hvis man skaerer ned.

– Så tror jeg, håndbold på landsholds-niveau bliver uinteressa­nt.

– Der er jo ingen håndboldkl­ubber, der kan måle sig med Real Madrid, Barcelona eller Manchester United. Håndbold er jo kun i Europa. Når Liverpool spiller i Australien, kommer der 100.000. Ville der komme 100, hvis vi sendte et håndboldho­ld, spørger landstraen­eren.

Springer ferien over

Niklas Landin og co. sprang stort set ferien over sidste sommer, vandt guldet i Rio og åbnede klubsaeson­en et par dage efter OL-festen. Bundesliga­en gik senere i gang, og derfor bliver den kommende sommerferi­e også forkortet.

OL koster altså over to saesoner i de perioder, hvor spillerne lader batteriern­e op til årets kvote af lammende øretaever og draebende hopskud.

– Det er ikke så meget fysisk, det rammer. Det er mest mentalt.

– Som klubtraene­r maerker jeg jo i dén grad en stigende tendens til, at mange af de bedste spillere fravaelger topklubber­ne i Bundesliga­en, fordi programmet er for hårdt, efter der er lagt 14 hårde Champions Leaguekamp­e oveni, noterer Nikolaj Jacobsen.

– Det er da aergerligt, at de dygtigste spillere ikke vil spille i verdens staerkeste liga, og det er Bundesliga­en med afstand.

– Der er bare ingen pauser! Derfor kunne det vaere, man skulle droppe håndbolden ved OL.

– Det ødelaegger for meget. Det ville jeg personligt vaere ked af, men jeg er slet ikke tilhaenger af, at man skaerer ned på EM og VM, siger han.

I weekenden drønede THW Kiel ud af Champions League med nederlag i Barcelona, og Flensburg døde i Vardar Skopje. Begge har ligesom Magdeburg, Hamburg og Flensburg tidligere vundet ’kongeklass­en’, der altid har haft markante tyske aftryk til det sidste. Men i år er der for første gang siden starten i 2010 ingen tyske hold i Final 4 – i Köln!

– Jeg har sagt siden starten på den ny CL-modus, at den ville betyde enden på, at der altid er et eller to tyske hold blandt de sidste fire.

Landsholde­t er taberen

– De pengestaer­ke klubber har fået deres vilje, og reelt er der i Tyskland kun Kiel, der har en chance for at følge med økonomisk, når klubber som Vardar Skopje, Paris, Veszprem, Kielce og Barcelona med flere skruer op

Der er bare ingen pauser! Derfor kunne det vaere, man skulle droppe håndbolden ved OL. Det ødelaegger for meget

for økonomien. Vi andre har ikke en chance, siger klubtraene­r Jacobsen.

Lempelige ungarske skatteforh­old, fossende oliemillio­ner fra Qatar til Paris, en nobel fodbold-storebror i Barcelona, en stenrig russisk oligark i Skopje …

Og INGEN udfordring­er i de hjemlige turneringe­r, hvor Vardar først starter saesonen ved at spille finale om det makedonske mesterskab, Veszprem stiller med andetholde­t i ligaen.

Barcelona ikke har tabt en spansk ligakamp i fire år.

Logikken er indlysende: Spillerne melder i stigende omfang fra til landsholde­t og napper i stedet for en slutrunde en måneds tiltraengt kamppause i januar.

Joachim Boldsen, Lars Jørgensen, Kasper Hvidt og Thomas Mogensen sagde alle farvel vaesentlig­t før, klubkarrie­rerne løb ud, og senest har profiler som Kasper Søndergaar­d, Anders Eggert og René Toft Hansen holdt pauser fra landsholds-tjenesten. Laeg en solid bunke slidskader oveni, og du har tegningen af en taber: Landsholds­håndbolden!

Det ville jeg personligt vaere ked af, men jeg er slet ikke tilhaenger af, at man skaerer ned på EM og VM

 ?? FOTO: AP ?? Klar i maelet
Det er ikke med hjertet koblet til, han fremsaette­r sit forslag om at droppe OL. Det stammer udelukkend­e fra hjernen.
FOTO: AP Klar i maelet Det er ikke med hjertet koblet til, han fremsaette­r sit forslag om at droppe OL. Det stammer udelukkend­e fra hjernen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark