Ekstra Bladet

DE HAR MAGTEN I DANMARK

GOD FOR MILLIARDER: Stenrige fonde styrer kunst, kultur og forskning – og det har konsekvens­er, når få bestemmer så meget, advarer ekspert

- TEKST: NICK STURM OG MARTIN LORENTSEN

Du tror måske, at magten i Danmark ligger hos de 179 folkevalgt­e på Christians­borg. I virkelighe­den traekker rige og magtfulde enkeltpers­oner som Ane Uggla, Thomas Kirk Kristianse­n og Sten Scheibye i afgørende grad også i trådene.

De er nemlig bosserne i tre af landets rigeste fonde, der ejer gigant-virksomhed­erne Maersk, Lego og Novo Nordisk.

EKSTRA har fundet frem til Danmarks ti rigeste fonde, og de er mere end bare velpolstre­de. Systematis­k research i CVR-registeret viser, at de sammenlagt har en gigantisk formue på 377 milliarder kroner. Det svarer til 18 procent af den samlede formue af alle danske firmaer, viser tal fra Danmarks Statistik.

Med de mange milliarder kroner i pengetanke­n giver fondene store gaver, der skal komme danskerne til gode. Fondene kan vaelge og vrage, hvem der skal modtage donationer­ne, der somme tider er i milliardkl­assen.

På den måde har fondene magten over, hvad professore­r forsker i, hvilke kunstvaerk­er museer udstiller – og så betaler fondene også regningen på alt fra Den lille Havfrue til nye naesehorn i Zoologisk Have.

UD OVER AT STYRE kunst, kultur og forskning sørger landets fonde også for, at godt 192.000 danskere har et job, idet de ejer landets største virksomhed­er, der beskaeftig­er tusindvis herhjemme og i udlandet.

MAGTEN OVER FONDENE og de mange arbejdspla­dser ligger hos få formaend, der styrer små bestyrelse­r.

Ifølge assisteren­de professor på CBS Christoph Ellersgaar­d er det et problem.

– Vi har lagt Danmarks økonomiske skaebne i haenderne på relativt få mennesker, og hvis de traeffer forkerte beslutning­er, analyserer forkert eller hyrer de forkerte til at lede, er vi som samfund på herrens mark, og der er lidt, vi kan gøre ved det, siger Christoph Ellersgaar­d.

Christoph Ellersgaar­d er medforfatt­er af bogen ’Magteliten’, der viser, hvordan 423 danskere styrer landet. Blandt dem er flere fondsfolk, og de kan ifølge professore­n hurtigt få for meget magt.

– De personer, der styrer fondene, kan i vaerste fald komme til at bestemme for meget over kultur og forskning herhjemme. Det betyder, at den demokratis­ke indflydels­e på de områder bliver ganske lille, advarer han. 179 PERSONER ER

både antallet af politikere i Folketinge­t og antallet af topdirektø­rer i Christoph Ellersgaar­ds bog ’Magteliten’.

Halvdelen af topdirektø­rerne sidder i en eller anden fondsbesty­relse, og de har gennem deres plads i magteliten også noget at skulle have sagt på Christians­borg. Fondsbosse­rne kan, med ejerskaber af landets største virksomhed­er i baghånden, påvirke politikere.

– Magten giver dem mulighed for at fremføre politiske ønsker praecis til dem, der traeffer politiske beslutning­er. Desuden har de adgang til andre indflydels­esrige organisati­oner i Danmark, siger Christoph Ellersgaar­d.

PÅ TRODS AF det enorme beløb på 377 milliarder kroner viser det ikke, hvor meget fondene egentlig er vaerd. Det siger forfatter og prisvinden­de journalist Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om den danske overklasse, heriblandt ’Overklasse­magt’.

– Fondene prøver generelt set at vaere mere beskedne, end de er. Det er selvfølgel­ig for at begraense det antal henvendels­er, som de måtte få. Man fremstille­r sig bevidst mindre, end man er, siger Søren Jakobsen.

Ifølge Søren Jakobsen bør man for eksempel se på markedsvae­rdien for Novo Nordisk Fonden med Sten Scheibye i spidsen. Den lød i april 2017 på 500 milliarder kroner. Imidlertid viser den seneste årsrapport fra Sten Scheibye og co. en egenkapita­l på ni milliarder kroner.

179 personer er både antallet af politikere i Folketinge­t og antallet af topdirektø­rer Vi har lagt Danmarks økonomiske skaebne i haenderne på relativt få mennesker, og hvis de traeffer forkerte beslutning­er, analyserer forkert, eller hyrer de forkerte til at lede, er vi som samfund på herrens mark Det betyder, at den demokratis­ke indflydels­e på de områder bliver ganske lille

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark