Ekstra Bladet

Presser politikere til at skifte mening

-

I marts 2017 kom den nye Nordsøafta­le – om at redde gasfeltet Tyra – på plads efter lang tids forhandlin­ger i Finansmini­steriet. Ane Ugglas A.P. Møller – Maersk betaler gerne regningen. Men kravet er, at gigant-virksomhed­en skal betale mindre i skat – og det får den lov til.

– Man må sige, at det her forløb viser, at Maersk har en politisk magt, som kan gøre, at de kan laegge et pres og saette en dagsorden, så de kan få deres vilje, siger skatteordf­ører Rune Lund fra Enhedslist­en.

Styrer dansk forskning

Sundhedsvi­denskab og naturviden­skab sluger størstedel­en af fondenes donationer. Lundbeckfo­nden og fondens direktør, Lene Skole, donerer eksempelvi­s hvert år op mod en halv milliard kroner, som stort set kun sundhedsvi­denskaben og isaer hjernefors­kning får glaede af.

Professor i sociologi ved Københavns Universite­t Heine Andersen mener, at det skaevvride­r forskninge­n. Ifølge ham vil andre forsknings­områder som humaniora og samfundsvi­denskab sakke bagud.

Bestemte alt i Operaen

Et sted, hvor magten udspillede sig for åbent taeppe, var i 2005, da Operaen i København blev indviet. Det var dog ikke uden, at gavegivere­n Maersk Mc-Kinney Møller blandede sig flere gange – helt ned i de mindste detaljer. Hr. Møller havde gennem A.P. Møller Fonden givet 2,4 milliarder til projektet. Han gav samtidig sig selv lov til at bestemme alt. Lige fra højden på toilettern­e, der skulle passe til hans lange ben, til hvorvidt dronningen måtte se arkitekten­s model af bygningen.

Udbetalte for højt honorar til sig selv

Bestyrelse­sformaend i landets fonde har som øverstbefa­lende selv magten over, hvor mange penge de skal have for deres arbejde. I 2011 aflønnede Poul Due Jensens Fonds bestyrelse­sformand Niels Due Jensen sig selv med 750.000 kroner for at deltage i tre bestyrelse­smøder.

Poul Due Jensens Fond fortaeller, at arbejdet som formand er et fuldtidsjo­b, og at der eventuelt også er ekstraordi­naere bestyrelse­smøder.

Alt andet lige konkludere­de Erhvervsst­yrelsen, at honoraret var for højt. Som resultat barberede Niels Due Jensen en kvart million af sit honorar to år efter.

Trak støtten til syge børn

Det har stor betydning, når en fond donerer, men kan have lige så stor betydning, når fondene beslutter ikke at donere.

I 2016 beskrev Ekstra Bladet en sag om det kommende børnehospi­tal på Rigshospit­alet. Region Hovedstade­n havde budgettere­t med støtten fra to fonde. Heriblandt A.P. Møller Fonden, som regionen havde bedt om at donere 600 millioner kroner til syge børn.

Det blev dog et afslag, og det havde konsekvens­er for projektets omfang, der blev mindre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark