Ekstra Bladet

EKSTRA TECH

Nye regler fra EU får teleselska­berne til at forringe dit abonnement – men du har et sikkert trumfkort

- MODELFOTO: HENNING HJORT

Regnedreng­ene arbejder i disse uger på overtid hos landets teleselska­ber. 15. juni traeder nye regler fra EU nemlig i kraft. De betyder officielt, at det fra den dato er slut med at tage overpriser, når du bruger din mobil i udlandet.

Men reglerne har givet teleselska­berne en alvorlig hovedpine. De skal nemlig selv betale en ganske høj pris til hinanden pr. gigabyte data, som kunderne bruger under ferien. Det er et problem, da mange danskere har store dataabonne­menter. Bruger de dem efter de nye regler – og uden abonnement­et aendres – kan det blive kostbart.

Derfor haeves priserne hos blandt andet Yousee på en raekke abonnement­er. I andre tilfaelde fjernes retten til at bruge telefonen under udlandsrej­ser, eller maengden af gigabyte beskaeres hårdt.

– Vi havde forventet, at der ville komme nogle aendringer. Nogle selskaber vil saette priserne op, mens andre vil gøre pakkerne mindre eller helt fjerne muligheden for at roame, siger Ilyas Dogru, der er politisk rådgiver hos Forbrugerr­ådet Taenk.

Det giver sig selv, at når indtaegten på en kunde forsvinder, fordi vi i år skal betale et udenlandsk teleselska­b 57 kroner pr. gigabyte, er vi nødt til at finde en måde at opveje tabet på

er han overrasket over udsigten til, at teleselska­berne over en bred kam nu ser ud til at ville forringe kundernes abonnement­er:

– Over tid forventer vi, at regnestykk­et vil gå op for teleselska­berne, da engrospris­erne falder med tiden. Også selv om der her i begyndelse­n er meget forvirring om, hvad reglerne får af konsekvens­er.

Men den udlaegning er teleselska­berne lodret uenige i:

– Det giver sig selv, at når indtaegten på en kunde forsvinder, fordi vi i år skal betale et udenlandsk teleselska­b 57 kroner pr. gigabyte, er vi nødt til at finde en måde at opveje tabet på, forklarer Rasmus Avnskjold, der er pressechef hos Telia.

Her har man allerede som Yousee besluttet sig for, at priserne på udvalgte abonnement­er snart skal stige. Gør firmaet ikke det, risikerer man i stedet at sidde tilbage med en stor ekstraregn­ing.

– Dataforbru­get blandt danske mobilkunde­r stiger. Og alt tyder på, at netop denne sommer vil forbruget af data på udlandsrej­ser i EU stige markant, fordi de her nye regler traeder i kraft.

ventes en lang raekke teleselska­ber at fortaelle kunderne, hvordan deres mobilabonn­ement bliver aendret. Det er nemlig et krav, at man får besked senest en måned, før aendringen sker.

Men selv om selskabern­e forringer kundernes vilkår, giver det dig en fordel: Du kan opsige dit abonnement, hvis din regning stiger, eller du mister servicer. Det gaelder også, hvis du har en binding på flere måneder tilbage.

– Aftalelove­n siger, at hvis en aftale aendres til ugunst for kunderne, kan aftalen opsiges, forklarer Ilyas Dogru. Han opfordrer derfor til, at man grundigt tjekker sit nuvaerende abonnement.

– Hvor meget har du brug for? Hvad er dit dataforbru­g i Danmark og i udlandet? Ofte oplever vi, at kunderne betaler for meget mere, end de reelt bruger. Du skal ikke vaere bange for at skifte selskab eller at vaelge et mindre dataabonne­ment – dit forbrug er ofte mindre end din pakkestørr­else i dag.

på mobilmarke­det er også, at der indføres billigere abonnement­er uden mulighed for at bruge dem i udlandet.

– Der er nogen, som vil have gavn af at skifte til et af de nye abonnement­er helt uden roaming, fordi de aldrig rejser eller ved, at de aldrig bruger mobilen på ferien, mener Ilyas Dogru.

Hos Teleselska­bet 3 har man netop flyttet en raekke kunder over til et abonnement uden mulighed for at roame. Kunderne betalte tidligere for den maengde, de brugte. Men det er slut nu.

– En relativt stor del af de berørte kunder bruger i forvejen ikke muligheden for roaming på deres nuvaerende abonnement. Derfor har vi rykket dem over på et ’dansk’ abonnement. Men vi anbefaler naturligvi­s, at kunderne gør op med sig selv, om de har brug for at kunne benytte telefonen uden for Danmark. For så er de selvfølgel­ig meget velkommen til at skifte til et af vores 3LikeHome-abonnement­er, siger David Elsass, der er ansvarlig for privatmark­edet hos 3.

 ??  ?? Forvirret? Du er ikke alene, da reglerne fra EU og teleselska­bernes mange aendringer kan vaere svaere at forstå.
Forvirret? Du er ikke alene, da reglerne fra EU og teleselska­bernes mange aendringer kan vaere svaere at forstå.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark