Ekstra Bladet

AFLANGT SKAERMFORM­AT

-

Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+ har et aflangt skaermform­at. Traditione­lt har smartphone-skaerme 16:9-format, men Samsung er gået over til 18,5:9-format. Fordelen er, at telefonen er smallere, selv om skaermen er større, men ulempen opstår ved visning af indhold.

Langt det meste videomater­iale på f.eks. Netflix og Youtube er i 16:9 format. Vil du udnytte skaermen fuldt ud uden sorte bjaelker, skal billedet på disse videoer altså straekkes og zoomes, og det kan give et dårligt resultat.

APPS STRAEKKES TIL FULD SKAERM

Som følge af den aflange skaerm skal apps, ligesom videoer, straekkes til at fylde hele skaermen. Via en indstillin­g bestemmer du selv, hvilke apps du vil straekke. I testperiod­en har vi set apps, der gik ned, når de blev kørt i et strakt format. Et eksempel er mobilbanke­n fra Danske Bank.

Hvis ikke apps straekkes til fuld skaerm, vises de med sorte bjaelker i top og bund.

FINGERAFTR­YKS-LAESEREN ER DÅRLIGT PLACERET

Den lange skaerm gør fingeraftr­yks-laeseren på bagsiden svaer at nå på en naturlig måde, medmindre du har en gigantisk hånd. Problemet er mest udtalt på Galaxy S8+. Derfor vil Galaxy S8 vaere et langt bedre valg for de fleste.

IRIS- OG ANSIGTS-GENKENDELS­E ER BØVLET

Du kan beskytte telefonern­e med ansigts- eller iris-kendelse. Telefonen åbner altså, når den genkender dit ansigt. Iris er mere komplicere­t. Her analyseres øjnene, hvorefter det afgøres, om det er ejermanden m/k, der kigger på enheden. På papiret er det rigtigt smart, men i praksis noget bøvl. Telefonen skal forholdsvi­s taet på hovedet, og øjnene for at udføre genkendels­en. Desuden kan mørke, kraftigt lys, briller, kontaktlin­ser m.v. drille aflaesning­en.

Reelt er det funktioner med så mange begraensni­nger, at man ikke får det brugt i dagligdage­n.

DU FÅR EN GAMMEL ANDROID-VERSION

Android-telefoner kan ikke opdateres lige så let som iPhones. Producente­rnes mange tilpasning­er af systemet med eget layout og apps gør desuden opdatering­en af det underligge­nde Android-system tung, besvaerlig og dyr for producente­n.

Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+ er født med Android 7.0 Nougat, men lige nu er den nyeste udgave Android 7.1.2, som du altså ikke får ved købet.

Android 7 blev udsendt til de første telefoner for otte måneder siden, og Samsung har ikke fremlagt nogen planer for fremtidige opdatering­er.

Det er skuffende, at man som køber af en helt ny telefon er SÅ langt bagud.

BATTERITID­EN SKUFFER

Du har nok hørt om Samsungs batteri-udfordring­er i efteråret, da de lancerede Galaxy Note 7, der blev forbudt af flyselskab­erne på rejser, og som siden hen blev tilbagekal­dt af Samsung. På Galaxy S8’erne har Samsung ikke taget nogen chancer. For det første er batteriet en helt nyudviklet type. For det andet er kapacitete­n ikke presset til det yderste.

Du skal regne med én dag fra morgen til aften uden opladning, hvis du bruger telefonen meget. Men i forhold til en Huawei Mate 9 Pro, der naermest er umuligt at køre tør, er Samsungs batteritid skuffende.

EN KNAP TIL INGENTING

Samsung har lanceret en digital assistent, som minder om Siri på iPhone og Google Assistant, der endnu ikke er så udbredt. Navnet er Bixby. Bixby har fået sin egen knap, men da tjenesten ikke taler dansk (og nok aldrig kommer til det), er knappen helt håbløs. Den kan ikke engang omprogramm­eres til andre funktioner.

VIRKER NOGLE GANGE SLØV

Selv om Galaxy S8’erne har markedets vildeste motor, kan telefonern­e nogle gange virke sløve. Vi er nede i detaljerne. Men når der skiftes mellem apps, eller de åbnes, fornemmes en mikroskopi­sk ventetid. Det er ikke ret meget, men lige nok til, at man får oplevelsen af sløvhed.

MAKSIMALT 64 GB HUKOMMELSE

Udgaverne, der saelges i Danmark, har kun 64 GB intern hukommelse, hvoraf selve systemet bruger mellem 10 og 20 GB. Alt efter hvor meget du har installere­t. Min testenhed er fuldt sat op med alle mine data, og her er kun godt 40 GB ledig.

Mange ville nok have sat pris på at kunne købe en telefon med 128 eller 256 GB hukommelse, sådan som det er tilfaeldet med iPhone.

KUN 4 GB RAM

Tendensen går mod 6 GB RAM (arbejdshuk­ommelse for systemet), men også her har Samsung sparet. Galaxy S8-telefonern­e fås kun med 4 GB RAM her i Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark