Ekstra Bladet

FALDSKAERM­SUDSPRINGE­R HANG OGSÅ FAST I OLES FLY

Ugens drama er en gentagelse af det, Ole Bergkvist prøvede for 36 år siden, hvor han havde en uheldig faldskaerm­sspringer haengende efter sit fly

- CAROLINE CLANTE CASPER HJORTH PRIVARFOTO PRIVATFOTO ccl@eb.dk; chh@eb.dk

Ole Bergkvist fik flashback, da han i tidligere på ugen så historien om en faldskaerm­sspringer, der i knap et time havde haengt fast under et fly ved Lindtorp Flyveplads, inden det lykkedes at lande med den uheldige mand dinglende efter.

For 36 år siden prøvede Ole Bergkvist nemlig naesten det samme, da han var pilot på et fly, der pludselig havde en springer, der hang fast i sit bukseben under Cessnaen.

– Jeg taenkte, at det var noget rigtig skidt, fordi jeg vidste, at jeg skulle lande med ham på en graesmark. Jeg ville derfor blive flyvende så laenge så muligt, så jeg kunne finde en løsning, siger Ole Bergkvist til Ekstra Bladet og husker tilbage på de vanvittige minutter:

– Jeg håbede lige til det sidste, at han ville overleve. Jeg prøvede at vaere naervaeren­de.

Det var den dengang 20årige Kurt Christense­n, der hang fast under Oles fly.

– Jeg håbede, at jeg ville slippe med en braekket ryg, når piloten blev tvunget til at lande med mig slaebende efter maskinen, men i virkelighe­den havde jeg vist givet op, sagde han i 1980 til Ekstra Bladet.

Taet på at blive draebt

I stedet for at forsøge at lande med manden blidt på jorden, så tog Ole Bergkvist en anden beslutning. Han rystede simpelthen Kurt af sig ved hjaelp af nogle halsbraekk­ende manøvre, men først efter at have forsøgt noget endnu mere farligt.

Det kunne dog vaere gået rigtig galt, ikke kun for Kurt Christense­n, der trods sin unge alder var en meget erfaren springer, men også for Ole Bergkvist selv.

– Jeg var overmodig. Jeg spaendte mig løs fra mit saede og forsøgte at hjaelpe ham, mens jeg styrede med min venstre hånd. Han kunne have trukket mig ud, og jeg havde ikke faldskaerm på, så vi kunne begge to have vaeret rigtig på den, fortaeller den erfarne pilot.

– Falck havde foreslået, at jeg skulle lande i det lave vand i Lammefjord­en, hvor de så ville samle ham op. Jeg tvivler på, at det var gået godt, hvis jeg var landet på vandet med 80 kilometer i timen. Sådan noget vand kan godt slå hårdt, og han kunne vaere druknet, inden de havde fået samlet ham op, siger Ole Bergkvist.

Moderen til den 20-årige Kurt Christense­n var tilfaeldig­vis til stede under episoden, og hun frygtede at se sin søn blive knust mod jorden, så hun gemte sig i klubhuset, skrev Ekstra Bladet dengang. Heldigvis var Kurt Christense­n selv i stand til at udløse sin skaerm, da buksebenet kom fri og han landede sikkert på jorden.

– Da jeg selv landede, taenkte jeg mest på ham, men han havde det jo fint. Efterfølge­nde har jeg faktisk ikke taenkt så meget over det, griner Ole Bergkvist, der har haft 5000 landinger og har fløjet 1500 timer, siden han fik sit certifikat i 1970. I 2012 stoppede han med at flyve.

Den tidligere pilot fortaeller til Ekstra Bladet, at han ikke har kontakt med Kurt Christense­n, som han reddede for 36 år siden.

– Nej vi talte faktisk ikke sammen siden, at uheldet skete.

Det har ikke vaeret muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra Kurt Christense­n.

Jeg var overmodig. Jeg spaendte mig løs fra mit saede og forsøgte at hjaelpe ham, mens jeg styrede med min venstre hånd

 ??  ?? 1980 – Da jeg selv landede, taenkte jeg mest på Kurt, men han havde det jo fint, siger Ole Bergkvist, der her har dengang 20-årige Kurt Christense­n dinglende under flyet.
1980 – Da jeg selv landede, taenkte jeg mest på Kurt, men han havde det jo fint, siger Ole Bergkvist, der her har dengang 20-årige Kurt Christense­n dinglende under flyet.
 ??  ??
 ??  ?? Ole Bergkvist flyver ikke laengere sit lille fly.
Ole Bergkvist flyver ikke laengere sit lille fly.
 ??  ?? Ekstra Bladet 28. oktober 1980.
Ekstra Bladet 28. oktober 1980.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark