Ekstra Bladet

FRA ENSOM VANDREPOKA­L TIL PRINSGEMAL

NYBAGT PENSIONIST: Den 95-årige hertug af Edinburgh har haft rum til masser af pinlighede­r og jokes, selv om han har gået to skridt bag dronningen

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

Den engelske prinsgemal, dronning Elizabeths mand igennem 70 år, hertugen af Edinburgh, prins Philip valgte torsdag ligesom sin danske kollega og dronninge-gemal at gå på pension og lade fruen om at styre forretning­en.

Dronning Elizabeth er med sine 91 år ikke selv en vårhare, men hun insisterer på i lighed med vor danske regent, dronning Margrethe, at dø med støvlerne på.

Prins Philip, som snart fylder 96 år, vil derimod gerne bruge sine sidste år på andet end at haenge i en etikette-streng, og der har da, hvis man ellers lige ser bort fra de vilde år under Anden Verdenskri­g, heller ikke vaeret megen frihed i prins Philips liv.

Prins Andreas levede det søde liv i Sydfrankri­g, mens moderen var indespaerr­et på en psykiatris­k klinik

Hans Kongelige Højhed tilhører det slesvig-holstenske fyrstehus Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (kort Glücksborg), som også den danske og norske kongefamil­ie tilhører.

Og som oldebarn af kong Christian 9. blev han på Korfu født som prins af både Graekenlan­d og Danmark.

Faderen, prins Andreas, var det syvende barn af den graeske kong Georg, som så igen var den naestaelds­te søn af den gamle danske konge.

De danske titler afgav Philip, da han i 1947 blev britisk statsborge­r og gift med dronning Elizabeth 2. I stedet blev han gjort til britisk prins og fik titlerne hertug af Edinburgh, jarl af Merioneth og baron Greenwich.

Ensomt barn

Den britiske prinsgemal kom til verden i 1921 i en søskendefl­ok på fem. Moderen, Alice af Battenberg, og prins Andreas måtte gå i landflygti­ghed med børnene i 1922 på grund af den graesk-tyrkiske krig, og det betød, at Philip allerede som ganske lille blev reduceret til en menneskeli­g vandrepoka­l og sendt i pleje hos snart det ene, snart det andet familiemed­lem.

Moderen var blevet psykisk syg – ifølge Telegraph faktisk skizofren – så den unge Philips opvaekst blev ganske turbulent, for datidens faedre havde ikke meget tilovers for børneopdra­gelse og kaerlig opvaekst. Prins Andreas levede det søde liv i Sydfrankri­g, mens moderen var indespaerr­et på en psykiatris­k klinik.

Til den britiske avis har prins Philip ladet forstå, at han følte sig meget alene – ikke mindst fordi hans søskende hurtigt og effektivt blev afsat i passende aegteskabe­r.

– Jeg måtte bare videre med livet, som det bedst kunne gå, sagde han til Telegraph.

Draebt midt i fødsel

Og der var masser af torne på den udefra set så blomsterbe­strøede vej.

I 1937 oplevede den kun knap 17årige prins, at hans elskede storesøste­r, Cecilie, hendes mand, to sønner og svigermode­ren blev draebt ved et flystyrt. Alle om bord døde, og tragedien var, at Cecilie tilsynelad­ende omkom midt i fødslen af sit tredje barn, for der blev fundet et nyfødt barnelig ved hendes side.

Som 18-årig gik prinsen i 1939 ind i den britiske marine og det faellesska­b, der hersker om bord på marinens skibe. Det bekom ham vel, og han tjente da også i den britiske Middelhavs­og Stillehavs­flåde under Anden Verdenskri­g. Den unge officer gjorde en strålende figur i marinen, men den karriere satte aegteskabe­t en stopper for.

Umiddelbar­t før verdenskri­gen begyndte han ifølge BBC at skrive sammen med sin fem år yngre kusine i tredje led, Elizabeth. Den nuvaerende dronning så prins Philip første gang i 1934, da hun var otte-ni år. Det glemte hun aldrig, så da de mødtes igen i 1939, var der straks amoriner i luften, og lige efter krigens slutning lykkedes det for Philip at få kong Georg 6.s tilladelse til at forlove sig med Elizabeth – mod at han øjeblikkel­ig afsvor sin graesk-ortodokse religion og bekendte sig til den angelsaksi­ske kirke.

To skridt bag konen

Brylluppet stod fem måneder senere, og siden har de to vaeret uadskillel­ige.

Den flotte og meget maskuline løjtnant har nu i 70 år accepteret et liv to skridt bag sin hustru, og det har selvfølgel­ig haft både sine fordele og ulemper. Ulempen – fordi det udadtil ikke var ham, der havde bukserne på. Fordelen – fordi det førte en masse begunstige­lser med sig.

For eksempel har prinsen haft adgang til toppen af poppen inden for de sportsgren­e, han med stor alsidighed har dyrket – blandt andet var han indtil 1971 en saerdeles habil polospille­r – og så har han fået en masse ubetalelig­e oplevelser i de mange organisati­oner, han er aktiv i. Hvor mange af disse organisati­oner, han siger fra til efteråret, står endnu ikke klart.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Prins Philip har som voksen haft ord for at vaere en hård hund, men han har også haft en barsk og haerdende opvaekst. Prins Philip måtte laegge både job og religion på hylden for at få sin kusine Elizabeth.
FOTO: AP Prins Philip har som voksen haft ord for at vaere en hård hund, men han har også haft en barsk og haerdende opvaekst. Prins Philip måtte laegge både job og religion på hylden for at få sin kusine Elizabeth.
 ?? FOTO. AP ?? Både prins Charles og prinsesse Anne er fra en tid, hvor børn skulle ses og ik ke høres. Så det lykkelige familiefot­o med prins Philip og dronning Elizabeth er ikke hverdagsko­st.
FOTO. AP Både prins Charles og prinsesse Anne er fra en tid, hvor børn skulle ses og ik ke høres. Så det lykkelige familiefot­o med prins Philip og dronning Elizabeth er ikke hverdagsko­st.
 ?? FOTO: AP ?? Den lille prins Philip, der blev født som graesk statsborge­r, blev sendt rundt i pleje hos familiemed­lemmer.
FOTO: AP Den lille prins Philip, der blev født som graesk statsborge­r, blev sendt rundt i pleje hos familiemed­lemmer.
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark