Ekstra Bladet

Fuld fiasko over hele linjen

- Michael Thestrup Sparreshol­mvej 13 Brønshøj

Festlighed­erne var til at overse i forbindels­e med den overståede 60-års dag for Romtraktat­ens indgåelse mellem EF’s seks oprindelig­e medlemslan­de. Der var heller ikke meget at fejre:

Det folkelige mandat er svindende, fordi der i dag er alt for mange forskellig­e medlemslan­de, som skal blive enige om alt for meget. Det bureaukrat­iske embedsvaer­k er eksplodere­t, omkostning­erne ligeså, og EU’s parlament flytter på sjette årti fortsat 400 kilometer mellem Bruxelles og Strasbourg 24 gange årligt.

Euroen er døende, for den stabilitet­spagt, som skulle forhindre den faelles mønt i at sønderrive­s af økonomiske ubalancer, har ikke vaeret overholdt ét eneste år siden euroens indførelse i år 2000. Medlemslan­denes velfaerdss­ystemer er under afvikling, fordi EU afskaffede den indre graensekon­trol uden at kontroller­e de ydre graenser effektivt. De millionvis af økonomiske indvandrer­e bringer i gennemsnit lavere velstand, større forsørgerb­yrde, mere kriminalit­et og højere sygelighed med sig.

EU’s bankunion, fra 2016, hindrer en hurtig og effektiv løsning på den aktuelle krise i det italienske banksystem.

Endelig er EU heller ikke et vellykket fredsproje­kt. Tvaertimod, for gennem ovennaevnt­e synderegis­ter sår EU alvorlig parlamenta­risk, økonomisk og sikkerheds­politisk splid mellem medlemslan­dene, som laegger kimen til fremtidige konflikter. Fred er en forudsaetn­ing for naere mellemfolk­elige relationer på tvaers af landegraen­ser, ikke omvendt. Så heller ikke på dette punkt vil EU blive savnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark