Ekstra Bladet

Irakiske elitestyrk­er kaemper sig vej gennem den labyrintis­ke gamle bydel i Mosul, der er fyldt med snigskytte­r, bombefaeld­er, selvmordsb­ombere og uskyldige civile

- KRISTIAN KORNØ

Selvmordsb­ombere, snigskytte­r og bombefaeld­er i en labyrint fyldt med civile.

I det vestlige Mosul raser i øjeblikket nogle af de hårdeste gadekampe siden Anden Verdenskri­g. Irakiske sikkerheds­styrker og militser kaemper fra hus til hus for at indtage den vestlige del af Mosul. Offensiven begyndte i februar, og forleden meldte det irakiske forsvarsmi­nisterium, at Islamisk Stat nu kontroller­ede 35 procent af den vestlige del af byen.

Reuters korrespond­ent i Mosul kunne i sidste uge berette, at sikkerheds­styrkerne havde indtaget et stadion i udkanten af den gamle by og brugte det som brohoved til at kaempe sig ind i de snaevre gader i den gamle bydel. Dagen igennem genlød byen af skudsalver, og kampheliko­ptere fra koalitione­n var konstant på vingerne for at støtte soldaterne på jorden.

Selv om sikkerheds­styrkerne er støttet af jagerfly, helikopter­e og specialsty­rker fra den internatio­nale koalition, så kommer det ikke bag på major og militaeran­alytiker Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsak­ademiet, at det tager lang tid at indtage den vestlige del af Mosul, som siden 2014 har vaeret den største by under islamisk stats herredømme.

Labyrint af snaevre gyder

– I den vestlige del af Mosul ligger den gamle bydel. Det er en labyrint af snaevre gyder og små huse med tykke mure, som man som turist under fredelige omstaendig­heder vil fare vild i på ingen tid. Her har islamisk stat gennem flere år forberedt de- res kampstilli­nger med faelder, tunneler og skydestill­inger. Det er et mareridt at kaempe i, siger han.

I januar tog de irakiske styrker støttet af koalitione­n den østlige side af byen efter tre måneders kampe. Operatione­n blev løbende omtalt i medierne, men siden har man ikke hørt meget fra Mosul, og det kan skyldes, at man ikke ser lige så hurtige fremskridt på den vestlige side af floden Tigris.

– Bykamp er den mest kraevende form for krigsførse­l. Selv få krigere kan binde store styrker. Når sikkerheds­styrkerne rykker frem og har clearet et hus, så kan IS-krigere pludselig dukke ud af huset igen, når de går videre, fordi jihadister­ne har lavet tunneler mellem husene. Så det kraever også store styrker at holde områderne, fortaeller Mikkel Storm Jensen.

Symbolsk vaerdi

Fremryknin­gen bliver også bremset af, at der stadig befinder op mod 400.000 civile i byen. Islamisk Stat bruger de uskyldige mennesker som skjolde og til at gemme sig iblandt, inden de skal angribe eller flygte.

Reuters korrespond­ent rapportere­de, at der i weekenden udspillede sig hårde kampe omkring tog-stationen i byen, og soldaterne stod taet på den symbolsk

Bykamp er den mest kraevende form for krigsførse­l. Selv få krigere kan binde store styrker

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Medlem af Iraks elite-antiterror-korps som er med i forreste linje i kampen mod Islamisk Stat i Mosul.
FOTO: AP Medlem af Iraks elite-antiterror-korps som er med i forreste linje i kampen mod Islamisk Stat i Mosul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark