Ekstra Bladet

Kaliffen er vaek - måske

- Kkr@eb.dk

overbevisn­ing er også med til at få jihadister­ne til at kaempe, selv om udfaldet efterhånde­n står klart.

– Der er flere grunde til, at IS i Mosul kaemper så desperat. Rent praktisk kan det vaere vanskeligt at overgive sig.

De risikerer både at blive skudt som desertører af deres egne eller af de irakiske sikkerheds­styrker, hvis det skulle lykkes at stikke af – isaer, hvis de kommer i kontakt med de shia-dominerede militser. Og så kaemper de i håbet om et politisk mirakel: At den koalition af irakiske sunnier, kurdere og shiaer støttet af så forskellig­e lande som USA og Iran falder fra hinanden, inden slaget om Mosul er forbi. Så skal man selvfølgel­ig heller ikke glemme, at de er religiøse fanatikere, som vel er bange for at blive straffet af Gud, hvis de ikke kaemper til døden. Kaliffen skulle vaere flygtet fra sit smuldrende rige, sådan rapportere­de flere internatio­nale medier i begyndelse­n af marts måned på baggrund af amerikansk­e og irakiske efterretni­ngskilder.

Terrorgrup­pen Islamisk Stats (IS) leder, Abu Bakr alBaghdadi, har forladt kampene i den irakiske by Mosul og skjuler sig nu i ørkenen.

Det mener irakiske og amerikansk­e myndigheds­personer, der også vurderer, at al-Baghdadis primaere fokus lige nu er hans egen overlevels­e, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

– Hvilke konsekvens­er har det for Islamisk Stat, hvis deres leder er vaek?

– Det er vigtigt at understreg­e, at det er en efterretni­ngsmaessig vurdering, at han ikke laengere er i Mosul. Principiel­t kan udmeldinge­rne også vaere propaganda fra vores side for at skabe splid i organisati­onen, ligesom han tidligere har vaeret meldt død, siger Mikkel Storm Jensen og fortsaette­r:

– Men hvis han er gået under jorden, vil han gøre alt, hvad han kan, for at skjule sig og for at holde sig i live. For ISIL (Islamisk Stat, red.) kan det fremskynde tidspunkte­t for, hvornår vi slår dem militaert, vurderer Mikkel Storm Jensen.

– Hvordan det?

– Siden midten af 2015 er det kun gået nedad for ISIL. Så laenge USA og Vesten støtter de irakiske regeringss­tyrker, vil ISIL vaere hårdt pressede. Hvem skal overtage styringen, hvis den øverste chef er gået under jorden, spørger Mikkel Storm Jensen.

 ?? FOTO: AP ?? Bombefaeld­e Bilbombe eksplodere­r foran irakiske sikkerheds­styrker i Mosul.
IS-kaempere er fanget i Al Thawra i den vestlige del af Mosul.
FOTO: AP Bombefaeld­e Bilbombe eksplodere­r foran irakiske sikkerheds­styrker i Mosul. IS-kaempere er fanget i Al Thawra i den vestlige del af Mosul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark