Ekstra Bladet

Den gyldne division

-

Iraks elite-anititerro­r-styrker er kendt under navnet ’Den gyldne division’. Tidligere blev de også kaldt ’den beskidte division’, fordi de blev mistaenkt for at stå bag vilkårlige henrettels­er af fanger og for at have en raekke hemmelige faengsler rundt om i Irak.

Deres kendetegn er de sorte Humvee-militaerkø­retøjer, som har pløjet gennem de seneste mange års irakiske slagmarker. Kritiske røster var taet på at få parkeret de sorte biler på den permanente bilkirkegå­rd, før krigere fra islamisk stat fejede ind fra Syrien og erobrede store dele af landet.

Specialsty­rker

Siden har de amerikansk-uddannede specialsty­rker vaeret spydspidse­n af den irakiske haer, når de gennem de senere år har generobret store dele af deres land fra de religiøse fanatikere.

Men hundredvis af faldne og utallige sårede har sat sine spor i den 10.000 mand store styrke, fortaeller Mikkel Storm Jensen.

Iraks helte

– De har vaeret i spidsen for alle offensiver og kampe de seneste to år. De er dødtraette. Og nu står de over for deres vel nok største udfordring med bykampen i Mosul, siger han.

– Deres forvandlin­g har vaeret fantastisk. De er gået fra at vaere ved at blive opløst til at vaere Iraks helte, siger den pensionere­de amerikansk­e specialsty­rke-oberst og tidligere rådgiver for Iraks antiterror-styrker, David M. Witty til Washington Post.

Styrken på omkring 10.000 mand blev oprettet af amerikaner­ne i 2003, da de fandt ud af, at de skulle bruge lokale styrker til at samarbejde med i bekaempels­en af oprøret. Den irakiske haer er generelt dårligt ledet og korrupt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark