Ekstra Bladet

SLIP FANTASIEN LØS

BJARNE RIIS håber på sprudlende vaeddeløb i udgave nummer 100 af Giro d’Italia, der fredag begyndte på Sardinien med fire danskere til start

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Tour de France er uden sidestykke verdens største cykelløb, men i de senere år har løbets italienske og spanske modstykker vundet ry for at vaere bedre cykelløb.

Fredag blev udgave nummer 100 af Giro d’Italia skudt i gang på Sardinien, og al erfaring taler for, at det bliver endnu et drama af den slags, Tour de France alt for laenge har vaeret foruden.

Det britiske Team Sky har vundet fire af de seneste fem Tours de France og har sat sig på løbet med en dominans, der egentlig suger megen spaending ud.

Absolutte højdepunkt

I Giroen køres der traditione­lt langt mere frigjort. Presset er mindre, og det samme er angsten for fiasko, mens sportsdire­ktørerne i servicevog­nene ofte udviser større mod til at skabe et sevaerdigt cykelløb.

Det mener Bjarne Riis, der som teamejer to gange har vundet Giro d’Italia, og som aktiv vandt to etaper i løbet.

– Der mangler generelt fantasi i bilerne, men når det er sagt, ser man altså bare mere spaendende cykelløb i Giro d’Italia, end man gør i Tour de France.

– Den, der tør løbe en risiko, skaber større spaending og bedre cykelløb, og modet til at gøre det er ofte større i Giroen og Vueltaen, siger Bjarne Riis, som sidste år skuffet fulgte Tour de France, hvor Team Sky atter kontroller­ede alt og kørte en sikker sejr til Chris Froome hjem.

– Der var faktisk muligheder for angreb, men der var ikke én, der mente, at han skulle kaste sig ud i et angreb på Froome og Team Sky. Det var jo grotesk.

– Hvis man bare er med for at vaere tilskuer til endnu en Team Sky-sejr, er der noget helt galt, siger Bjarne Riis.

Hvis man bare er med for at vaere tilskuer til endnu en Team Sky-sejr, er der noget helt galt I et godt cykelløb giver man sgu los og kører vaeddeløb

Tourens betydning i cykelsport­en kan ikke overvurder­es, understreg­er Riis, men løbets størrelse – både fysisk og mentalt – skaber også begraensni­nger, som Giroen og Vueltaen er forskånet for.

For sponsorern­e er Touren saesonens absolutte højdepunkt, og forventnin­gerne forplanter sig i enhver afkrog på holdene, hvilket forstaerke­r angsten for at satse hele butikken på et dristigt angreb.

– I Touren er der mange, der kører meget kalkuleren­de.

– I et godt cykelløb giver man sgu los og kører vaeddeløb, som jeg altid har gjort det som rytter og holdejer. Havde jeg vaeret med i Touren sidste år med mit eget hold, så var der sket noget. Måske havde vi ikke vundet, men der var blevet kaempet til det sidste, siger Bjarne Riis.

Udfordrer favoritter­ne

Fysisk er Tour de France begraenset af sin egen succes, idet løbet har vokset sig så stort, at mange spektakula­ere etapemål må opgives af den simple grund, at der ikke

– Touren er afskåret fra mange spektakula­ere ruter, men dem får man i Giroen, hvor man meget oftere ser, at folk tør udfordre favoritter­ne og saette alt på ét braet, siger Bjarne Riis, som i en årraekke

boede i Toscana og kender landets cykelkultu­r ud og ind.

– Giroen har langt større charme end Touren, siger Bjarne Riis og fremhaever den typiske Giro-rute som mere interessan­t end en typisk Tour-etape.

– Så er der mål i en lille bjerglands­by. Så er der enlang stigning til stregen. Der er krinkelkro­ge, og så er der pludselig en nedkørsel. Hele tiden udfordres feltet, siger Riis.

Giro d’Italia slutter 28. maj med en enkeltstar­t i Milano. er plads til den enorme karavane.

 ?? FOTO: AP ?? Sne hvad der vil En af favoritter­ne til at vinde den 100. udgave af Giro d’Italia er Vincenzo Nibali (i midten) på vej igennem et sne-landskab i 2016-udgaven af løbet.
FOTO: AP Sne hvad der vil En af favoritter­ne til at vinde den 100. udgave af Giro d’Italia er Vincenzo Nibali (i midten) på vej igennem et sne-landskab i 2016-udgaven af løbet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark