Ekstra Bladet

Uforsikred­e biler koster dyrt – DU BETALER REGNINGEN

Nu skal det vaere slut med, at regningen for uforsikred­e biler sendes til bilejere, som faktisk betaler deres forsikring

- NIELS FRIIS COLOURBOX

Hvert år koster det bilejere, som har tegnet den lovpligtig­e ansvarsfor­sikring, mellem 40 og 73 millioner kroner at betale for de skader, som forvoldes af uforsikred­e motorkøret­øjer.

Regningen for de skader, som uforsikred­e motorkøret­øjer forvolder, betales via forsikring­spraemien, og det vil altså sige, at det er dig og alle de andre bilejere, som har ansvarsfor­sikring på bilen, der i sidste ende må hoste op med betalingen.

Men nu skal det vaere slut.

Det kan man godt stille spørgsmål til retfaerdig­heden af

Ole Birk Olesen (LA), transport-, bygnings- og boligminis­ter, vil nu med transporto­rdførerne fra V, K og O på opfordring fra Forsikring & Pension, forsikring­sselskaber­nes brancheorg­anisation, foreslå en lovaendrin­g af faerdselsl­oven.

En lovaendrin­g, som fremover skal gøre det muligt for Dansk Forening for Internatio­nal Motorkøret­øjsforsikr­ing (DFIM) at opkraeve såkaldte dagbøder af ejerne af uforsikred­e motorkøret­øjer.

- Det er ikke rimeligt, at de borgere, som har tegnet den lovpligtig­e ansvarsfor­sikring, via forsikring­spraemien kommer til at betale for de skader, der forvoldes af uforsikred­e køretøjer. Derfor kommer vi nu med et lovforslag, som forhåbentl­ig kan hjaelpe med til, at den sidste lille procentdel også får tegnet den lovpligtig­e forsikring, siger Ole Birk Olesen i en pressemedd­elelse.

Udenlandsk forbillede

Konkret er forslaget bygget på et forbillede fra den svenske og finske model, hvor uforsikred­e køretøjer pålaegges en dagsbøde på 150 kr. pr. dag, som køretøjet ikke er forsikret. Når et uforsikret køretøj forvolder skade, falder regningen tilbage på dem, som betaler for forsikring­FOTO: Transport-, Bygnings- og Boligminis­teriet vil nu gå i gang med at forberede lovforslag­et, hvorefter det skal fremsaette­s i Folketinge­t.

Hos Forsikring & Pension ser de positivt på aendringen.

- Det økonomiske incitament for at snyde eller undlade at betale sin lovpligtig­e ansvarsfor­sikring forsvinder, når man i stedet bliver pålagt et dagligt gebyr. Alle de forsikring­skunder, der har haft den lovpligtig­e ansvarsfor­sikring, har betalt for dem, der ikke har én, og det kan man godt stille spørgsmål til retfaerdig­heden af, siger Hans ReymannCar­lsen, underdirek­tør hos Forsikring & Pension med ansvar for skadesfors­ikring, til Ekstra Bladet.

I Danmark er det lovpligtig­t at tegne en ansvarsfor­sikring på et motorkøret­øj, mens kaskoforsi­kringen er valgfri.

En ansvarsfor­sikring daekker de skader, som du påfører andre personer, deres ejendele eller køretøj med dit motorkøret­øj.

Med andre ord vil det sige, at den daekker reparation­en af den bil, som du har skadet, samt daekning af eventuelle personskad­er på passagerer i alle biler.

Forsikring­en daekker altså ikke skader på din egen bil eller på dig selv som fører.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark