Ekstra Bladet

Nye elbiler fra PSA

-

Daekkene har samme støjegensk­aber og rullemodst­and som et tilsvarend­e normalt premiumdae­k - her med en såkaldt C-maerkning.

Merprisen er omkring 10 pct., eller hvad der svarer til 50-75 kr. for et standardda­ek.

Undgå farlige situatione­r

Tal på europaeisk plan viser ifølge Bridgeston­e, at 12 pct. af samtlige bilister hvert år oplever en punktering.

Der findes ikke tilsvarend­e danske tal, men da vi har forholdsvi­s gode veje herhjemme, er det formentlig De elektriske Peugeot Ion og Citroën CZero, der er bygget sammen med Mitsubishi, får afløsere i 2020. I modsaetnin­g til andre bilfabrikk­er, som satser på rene elbiler, der er udviklet fra bunden, vil man hos PSA konstruere biler, der både kan fås med konvention­el motor eller elmotor i det samme karosseri. faerre, der bliver ramt af punktering­er

Der er dog et potentiale i daekket, lyder det fra Yasser Abaiji, teknisk konsulent hos FDM, som mener, at det er merprisen vaerd.

- Det vil vaere en god investerin­g. Isaer hvis man vil undgå at risikere at stå og arbejde med et reservehju­l eller lappegrej, der kan risikere at løbe ud på dato, er det klart noget, man bør overveje, siger Yasser Abaiji, der slår på, at man undgår det trafikfarl­ige i at skulle stå på en mørk vej og lappe sit daek.

Som udgangspun­kt skal du ikke regne med at kunne få lappet daekket, hvis du har kørt med det som fladt. Hvis det kun er få kilometer, eller der f.eks. sidder et søm i siden, så luften siver langsomt ud, kan det muligvis lade sig gøre. Den lappevaesk­e, som i dag findes i bilernes daekrepara­tionskit kan dog også ødelaegge et daeks ventil. Noget som isaer kan vaere dyrt på biler med daektryksm­åler i ventilen.

Samtidig kan vaesken også vaere så dyr at fjerne, at det er billigere med et nyt daek, mens den også kan blive for gammel, da den typisk holder fire til seks år.

Fordel på langtursfe­rien

testet daekket på bane, er ikke bekymret over trafiksikk­erheden i at køre med et punkteret daek, som han mener, er i orden.

- Jeg har kørt med et fladt daek med 80 km/t. og er overrasket over, hvor godt bilen styrer, siger han.

Saerligt klare fordele vil der vaere for profession­elle bilister, som firmafolke­t og erhvervsbi­lister, men også taxa, redningsko­rps og politi, mens isaer private, der ofte kører på langtursfe­rie til f. eks. Sydeuropa, vil få gavn.

Daekket findes dog ikke som super-“energisave­r”daek med ekstra nedsat rullemodst­and.

Så hvis du har en bil, som er født med sådanne daek, og insisterer på at få dem på bilen igen, har du altså ikke mulighed for Driveguard­daekkene.

Bilfabrikk­erne monterer ikke Driveguard-daekkene som standard. I en tid, hvor bilerne skal vaere så energiopti­merede som muligt fra fabrikken for bl.a. at leve op til EU-kravene, vaelger de daek med den laveste rullemodst­and.

Jeg har kørt med et fladt daek med 80 km/t. og er overrasket over, hvor godt bilen styrer

 ??  ??
 ?? FOTO: BRIDGESTON­E ?? Daekkene findes i størrelsen 185/60/15 til 245/45/18 og daekker dermed de fleste størrelser. Dog ikke alle minibiler og slet ingen mikrobiler.
FOTO: BRIDGESTON­E Daekkene findes i størrelsen 185/60/15 til 245/45/18 og daekker dermed de fleste størrelser. Dog ikke alle minibiler og slet ingen mikrobiler.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark