Ekstra Bladet

Kias mindste er nu klassens bedste

Den nye Kia Picanto haever overligger­en i mikroklass­en og byder på udstyr, som ellers kun findes i større biler. 100 hk turbomotor på vej.

- JENS OVERGAARD

BARCELONA (Ekstra Bladet Biler): Bare fordi, man er lille, kan man sagtens vaere storladen.

Det er den nye Picanto et klart eksempel på. Modellen saetter nemlig nye standarder i mikroklass­en, hvor Picanto får mere plads indendørs og langt hen ad vejen opleves som en nedskalere­t udgave af storebror Rio. Den er gedigen, komfortabe­l og støjsvag og kan fås med masser af sikkerheds- og komfort-udstyr, som ville vaere utaenkelig­t i denne størrelse for få år siden.

Tag bare den store syvtommers skaerm med mulighed for Apple CarPlay/Android Auto og TomTom-navigation­sanlaeg, trådløs opladning af telefonen, bakkamera med ideallinje-markering, laengdefor­skydeligt midterarml­aen, makeupspej­l med ambient teaterbely­sning, opvarmelig­t rat og automatisk nødbremse, der kan bremse bilen helt op til 80 km/t. Sidstnaevn­te bliver standard i alle modeller herhjemme, når Picantoen lander til maj.

Det sker til priser fra 94.990 kr., hvilket betyder et farvel til skrabede basismodel­ler, som måske ville vaere en snes tusinde kr. billigere, men som altså heller ikke ville have netop elementaer­t sikkerheds­udstyr som nødbremsen. Samtidig udgår tredørsver­sionen, så det kun er de femdørsi programmet.

Bedre udhulet

Vi tester nyheden ved verdenspre­mieren i Barcelona, hvor vi kører i modeller med den kendte trecylindr­ede 1,0liters benzinmoto­r på 67 hk og den 1,25-liters motor på 84 hk.

Kia har udviklet en helt ny platform, som holder laengden på 3,60 meter, men er bedre udhulet ved at skubbe hjulene laengere ud i hjørnerne. Det har både givet mere plads i kabinen og skabt et større bagagerum, der nu vokser fra de klejne 200 liter til 255 liter.

Ved testen kunne vi dog konstatere, at du bliver udfordret af en umådeligt dyb brønd og dermed høj laessekant, som godt nok kan afbødes ved at hive dobbeltbun­den op, som altså opdeler bagagerumm­et.

Men lad os hoppe ind i bilen og først på bagsaedet. Pladsen heromme er rimelig, både hvad angår højde og benplads, klassen taget i betragtnin­g, så to voksne eller tre børn kan godt sidde uanstrengt. Rattet kan dog desvaerre stadig kun justeres op/ned og ikke frem/tilbage.

Godt pakket ind

Vi har udsigt til et helt nyt instrument­bord med centrale betjenings­greb og den såkaldte “flydende skaerm” på syv tommer tronende over instrument­bordet. Den er dog ikke standard, men vil kunne tilkøbes i en pakke til en halv snes tusinde kr., som også omfatter bl.a. TomTom-navigation.

Vi kører først med den mindste motor på 67 hk, som ventes at blive den mest solgte herhjemme. En motor, som er pakket umådeligt godt ind. Ingeniører­ne har arbejdet med hjulophaen­g og den langsligge­nde kraengning i den nye undervogn, som på vejen holder bilen i et stabilt og fast greb, men samtidig naensomt glatter ujaevnhede­r komfortabe­lt ud på vejene.

Den trebenede motor har stadig en fraesende charme, så den på byens indfaldsve­je laegger fra land som en rask ulveunge på tur.

Men ved overhaling­er på motorvej har den med sit moment på 96 Nm, der topper ved 3.500 omdr., stadig sine begraensni­nger, og den taber hurtigt pusten. Her er der mere kraftovers­kud i den 84 hk motor med et moment på 122 Nm ved 4.000 omdr., der er mere kedelig i bytrafik, men giver et mere flydende flow gennem byen og har kraefterne på de lange distancer.

Oven i hatten spiller Kia ud med en raekke udstyrspak­ker, der omfatter en sportslig GT-Line, mens der også lander en friluftsve­rsion med større frihøjde og sorte skaermkant­er. Mikroklass­en har i sandhed fået meget mere spaendvidd­e.

Modellen saetter nemlig nye standarder i mikroklass­en Det er en motor, som er pakket umådeligt godt ind

Ekstra Bladet Biler var inviteret til Barcelona af Kia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark