Ekstra Bladet

Hendes eneste markante traek er at placere S ganske taet på DF

- TEGNING: ALLAN BUCH

Naesten alle de mennesker, der kommentere­r politik i aviser og tv, er enige om, at Mette Frederikse­n saetter sig i statsminis­terstolen efter naeste valg. Det er jeg ikke så sikker på.

Valget skal holdes inden 18. juni 2019, så meget kan ske. For eksempel kan de borgerlige nå at kvaje sig. Men indtil videre ligger Socialdemo­kratiet på samme lave niveau som ved 2015-valget, altså 47 mandater – kun tre flere end ved katastrofe­valget i 2011, det ringeste i 100 år.

Der er to saet grunde til, at jeg ikke som en selvfølge ser Mette F. som regeringsc­hef: et dansk og et internatio­nalt.

Først den nationale: Mette sider tavs i det fort, hun har forskanset sig i på Christians­borg. Det er moderne at måle politikere­s praestatio­ner efter 100 dage. Men Mette har ikke leveret en original idé eller ivaerksat en eneste kampagne i løbet af sine 645 dage som partiforma­nd og skyggestat­sminister.

Har hun gennemslag­skraft? Har hun demonstrer­et overblik? Er hun veloriente­ret om de sager, hun er nødt til at diskutere? Har hun evner som forhandler? Har hun i det mindste humor? Svaret bliver fem gange nej.

METTES ENESTE MARKANTE

traek er at placere Socialdemo­kratiet taet på Dansk Folkeparti i fremmedpol­itikken. Mindre af lyst end af skraek for ny vaelgerflu­gt. I det forløbne år har hun leveret stemmer til knap 50 stramninge­r af udlaending­elove. Det er imod det socialdemo­kratiske gen at vaere hård ved de svageste. Men hun har intet valg.

Det mest bemaerkels­esvaerdige er hendes kompagnisk­ab med Kristian Thulesen Dahl, som hendes forgaenger, Poul Nyrup, nødig ville vaere i stue med. Man vil huske hendes udtalelse forleden om, at ’Socialdemo­kratiet har et utroligt godt og tillidsful­dt samarbejde med Dansk Folkeparti’.

Hun kan ikke sige det samme om sit forhold til Morten Østergaard og hans lille radikale flok, der satte sig tungt på regeringen Thorning-Schmidts økonomiske politik. Nu drømmer de radikale om ministerpo­ster – efter at have iklaedt Mette håndjern i form af lempelser i fremmedpol­itikken til gengaeld for at betro hende Statsminis­teriet. Men eftergiven­hed vil flytte endnu flere S-vaelgere over til DF. Meget taler altså for, at hun kommer til at mangle en del i at nå op på de 90 afgørende mandater.

over socialdemo­kratiske partiers stilling i Europa, er der ikke meget håb at hente for Mette F. Tendensen er klar: S-partierne er i rivende tilbagegan­g. Med 23 procent af stemmerne i den seneste rundspørge er danske sosser faktisk blandt de bedst kørende partier.

Kun i Portugal, Sverige, Italien og Frankrig er der socialdemo­kratisk ledede regeringer. Og i Frankrig er katastrofe­n total efter første runde af praesident­valget, som kun gav socialiste­rne seks procent af stemmerne, så de ikke engang deltager i anden valgrunde i dag.

I Østrig ses samme afvikling: Vaelgerne kunne slet ikke komme til at stemme på en socialdemo­krat ved sidste del af praesident­valget. I Tyskland roder S rundt i omegnen af 20 procent, og i Storbritan­nien er Labour smeltet ned til de dårligste målinger i 40 år – og et truende valg 8. juni med den håbløse marxist-drømmer Jeremy Corbin i spidsen. Hans fuldstaend­ige mangel på folketaekk­e har fået eks-premiermin­ister Tony Blair til at overveje en politisk karriere nr. to i Labour!

194656, H.P. Sørensen, sagde engang: ’Hvis lokummet braender et eller andet sted her i landet, så kan man vaere sikker på, at der sidder en socialdemo­krat på det’.

Betragtnin­gen kan i dag udvides til at omfatte samtlige socialdemo­kratiske formandsru­mper i vor verdensdel.

Et andet faelles traek er, at det ikke er de gamle, borgerlige partier, der løber med stemmerne. Det er nystiftede bevaegelse­r – lige fra superliber­alister som Liberal Alliance til hippie-agtige konstrukti­oner som Alternativ­et, der i konservati­v tysk udgave hedder Alternativ­e für Deutschlan­d. Faelles for naesten alle nyskabelse­rne er, at de er skeptiske eller direkte modstander­e af EU og al dens vaesen.

Deres vaelgere saetter velfaerd for indfødte højt – men de stiller den nødig til rådighed for alle, der kommer rendende over graenserne. Situatione­n får mig til at mindes en folkeafste­mning i Schweiz om muligheden for at tildele isaer italienske gaestearbe­jdere socialhjae­lp og laengere opholdstil­ladelse. Schweizisk Folkeparti­s enkle slogan lød: Nicht teilen (’ikke dele’)!

 ??  ?? TAGER MAN ET VUE KØBENHAVNS OVERBORGME­STER
TAGER MAN ET VUE KØBENHAVNS OVERBORGME­STER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark