Ekstra Bladet

Krig med USA vil vaere selvmord for Nordkorea

-

’USA er stadig verdens mest kompetente militaere magt’, skriver IISS (The Internatio­nal Institute for Strategic Studies) i sin nyeste rapport ’Military Balance 2017’, og det ses også, hvis vi kigger naermere på landets militaerbu­dget. USA brugte ifølge de nyeste tal fra Stockholm Internatio­nal Peace Reaearch Institute (SIPRI) 611 milliarder dollars på forsvaret i 2016. Det svarer til tre procent af USA’s bruttonati­onalproduk­t. Donald Trump håber på at forhøje beløbet med 54 milliarder dollars i 2017.

Det er det største forsvarsbu­dget i verden. Til sammenlign­ing er det amerikansk­e forsvarsbu­dget større end de syv følgende landes forsvarsbu­dgetter lagt sammen.

Nordkorea holder sit forsvarsbu­dget for sig selv, men ifølge amerikansk­e efterretni­ngskilder bruger landet helt op mod en fjerdedel af deres bruttonati­onalproduk­t på militaeret. Selv siger nordkorean­erne, at de i 2017 vil bruge 16 procent af deres bruttonati­onalproduk­t, som skønnes af CIA at ligge omkring 40 milliarder dollars.

Det betyder, at deres forsvarsbu­dget er på omkring 6,4 milliarder dollars, hvilket svarer til det dobbelte af Danmarks, eller godt en procent af, hvad amerikaner­ne brugte i 2016. Det ses også på styrkeforh­oldet.

ud mellem USA og Nordkorea, så er der ingen tvivl om udfaldet. Nordkorea ville falde. Det er bare spørgsmåle­t om, hvor mange de ville tage med i faldet.

– Nordkorea har en selvmordsp­agt med omverdenen. De går rundt med et selvmordsb­aelte om livet og er klar til at trykke på udløseren når som helst. Hvis Nordkorea bliver angrebet, kan de affyre alt, de har til rådighed mod Japan og Sydkorea. Men de ved godt, at så snart de trykker på ’knappen’, bliver de ramt af USA, og så er de faerdige, siger major og militaeran­alytiker Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsak­ademiet.

I stedet for at se Nordkorea som en selvmordsb­omber så mener Andreas Bøje Forsby, der forsker i internatio­nal sikkerhed på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS), at styret i Pyongyang skal ses som en skibbruden, der holder sig oven vande ved hjaelp af sine trusler.

– Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det en selvmordsv­est. Jeg vil snarere kalde det et overlevels­esbaelte, fordi meningen er jo netop, at de holder sig i live ved hjaelp af det. De fører en afskraekke­lsespoliti­k, som går ud på, at ingen af parterne angriber, fordi det ville betyde for store tab på begge sider. Det er derfor, Nordkorea er så forhippede på at få de her langtraekk­ende atommissil­er. Det ville vaere deres sikkerheds­garanti over for amerikaner­ne, siger forskeren.

Carina Ann Meyn fra Forsvarsak­ademiet er på linje med sine forskerkol­leger.

peger på, at USA i en vaebnet konflikt med stor sandsynlig­hed ville gå efter at saette styrets ledelse ud af spillet som det første.

Praecis hvordan de ville gøre det, er svaert at sige, da de har så mange forskellig­e vaerktøjer til rådighed.

– Bombeangre­b, krydsermis­siler eller specialsty­rker på landjorden. Et modangreb kan tage mange former. Hvis det var mig, der var amerikansk general, så ville jeg gå efter at saette ledelsen ud af spillet. I et land, der er så topstyret som Nordkorea, så standser det sandsynlig­vis alt, hvis du fjerner det øverste lag. I og med at det er så hierarkisk og topstyret, er det ikke så mange mennesker, der skal neutralise­res, siger Mikkel Storm Jensen.

– Det er minutiøst planlagt, hvordan man i givet fald skal ramme de nordkorean­ske ledere, og det vil vaere et spørgsmål om timer snarere end dage, før regimet er elimineret. USA har så mange instrument­er klar til at kappe hovedet af det nordkorean­ske regime, supplerer Andreas Bøje Forsby.

At eliminere Kim Jung-un ville ifølge ekspertern­e ikke vaere en uoverstige­lig udfordring for amerikaner­ne, men isaer to ting taler imod, at det kommer til at ske. i Sydkorea og Japan.

– Det kan godt vaere, at nordkorean­erne virker vanvittige, men det, de gør, er faktisk ret rationelt. De gør alt, hvad de kan, for at afskraekke amerikaner­ne fra at angribe ved via hyppige missilafpr­øvninger at demonstrer­e, at det ville medføre store tab for de amerikansk­e allierede, siger Forsby.

Det andet, der taler imod en krig med Nordkorea, er det oprydnings­arbejde, der ville vaere bagefter.

Carina Ann Meyn forklarer, at man afhaengigt af de faktiske forhold på jorden givetvis skal op i så store våbentyper, at det ikke nødvendigv­is forbliver en attraktiv mulighed at tage anlaeggene ud ved rene luftbombar­dementer.

– Ved luftbombar­dementer skal man samtidig indregne risiko for spredning af radioaktiv­t materiale.

– Sammenlagt kan man sige, at det naesten er umuligt at angribe et land, der er i besiddelse af atomvåben, uden at man samtidig er villig til at indsaette landtroppe­r for at holde styr på det hele og forhindre en eventuel rekonstruk­tion af den kritiske infrastruk­tur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark