Ekstra Bladet

Mette har Alzheimer: Ønsker naervaer frem for medicin

I7

-

Mette Skou Møller er kun 52 år, men hun er allerede diagnostic­eret med Alzheimer. Hendes 17-årige datter frygter for moderens fremtid

– Jeg bliver altså bange for, hvis du ikke kan huske mig, mor.

Vandet stiger i 17-årige Fridas øjne. Hendes mor, 52årige Mette Skou Møller, henter en serviet til datterens øjne.

Mette Skou Møller fra Hvidovre fik konstatere­t Mette Skou Møller med datteren Frida og sønnen Anton. Mette Skou Møller er dement og har Alzheimers. Hun er bange for ikke at kunne genkende sine børn. Her er hun sammen med datteren Frida og sønnen Anton. sygdommen Alzheimer for halvandet år siden og er nu på førtidspen­sion.

– Jeg frygter jo, at jeg ikke kan bo her. Og selv klare mig.

– Jeg er et meget selvstaend­igt vaesen, så jeg har bestemt

ikke lyst til have hjaelp.

– Jeg håber virkelig ikke, at jeg skal på plejehjem om fem eller ti år, siger Mette Skou Møller, der bestemt ikke er interesser­et i at blive pumpet med antipsykot­isk medicin.

– Nej, for fanden. Det vil jeg ikke have. I det hele taget vil jeg ikke spise medicin, hvis jeg kan blive fri. Jeg tror meget mere på naervaer og tilstedeva­erelse og mennesker,

– Hvad siger laegerne, at du kan forvente?

– De siger ingenting overhovede­t. De ved det ikke rigtig, tror jeg. Jeg tror, der er forskel på, hvor hurtigt det udvikler sig hos forskellig­e mennesker.

Mette Skou Møller får noget medicin mod Alzheimer, som skulle bremse sygdommens udvikling, men hun ved ikke, om det virker.

– Jeg kan ikke så godt huske,

Jeg bliver altså bange for, hvis du ikke kan huske mig mor Jeg håber virkelig ikke, at jeg skal på plejehjem om fem eller ti år

hvad jeg skal. Jeg roder også lidt rundt i datoer. Når jeg vågner om morgenen, kan jeg faktisk ikke rigtig huske, hvad dag, det er.

Hun har en app på sin telefon,

som kan hjaelpe hende med at huske ting, og de er søde og flinke på Rigshospit­alet, hvor hun bliver hukommelse­stestet.

– Når man har vaeret igennem de tests der, så er man edder mame faerdig, for der er så mange opgaver, man skal huske. Alzheimer spiser hjernen. Gudskelov aner jeg ikke, hvornår det bliver vaerre, og hvor gammel jeg kan blive.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Frygter for hukommelse­n
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Frygter for hukommelse­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark